Idealny do pasztetów, jajek czy wędlin.
Robi się go szybko- lepszy jest po kilku godzinnym studzeniu, ale lepiej przygotować go partiami- nie może stać zbyt długo.
Nie przepadam za chrzanem, ale w tej wersji mogę jeść łyżeczką
Składniki:
szklanka śmietany kremówki 30%
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki startego chrzanu
1/2 jabłka
Chrzan lekko sparzamy ( to w/g upodobań, ja raczej mocniej)
Jabłko ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach( tak jak ziemniaki na placki)
Śmietanę bardzo mocno schładzamy i ubijamy, dodajemy cukier, sól, chrzan i jabłko- delikatnie mieszamy.
Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego!!
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za wszystkie komentarze:)
Masz rację Reniu, to najlepszy chrzan-krem taki domowy. Przepis świetny, dlatego taki pyszny :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńnie ma lepszego:) pozdrawia Krysiu:)
UsuńFajna wersja:)ja lubię delikatny,niewyciskający łez chrzanik:)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:)
UsuńMniam....jak ja lubię takie pasty, idealna do wędliny i jajka ; )
OdpowiedzUsuńdokładnie, pasuje do jajek szczególnie:)
UsuńReniuś...pięknie, pysznie i domowo. Ale kto za mnie zetrze chrzan? Ja nie mogę ja płaaaaaaaczę. :( :P Zdróweczka :**
OdpowiedzUsuńA wiesz jak dobrze oczyszcza górne drogi:) a zastąpić możesz takim zwykłym ze słoiczka, tylko bez dodatków:)
Usuńbuźki:)
Pyszny i delikatny :) lubię chrzan w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńRobię podobny sos, nie tylko na Wielkanoc.Jest pyszny i faktycznie na Wielkanoc powinnien być na stole.
OdpowiedzUsuńobowiązkowo:)
UsuńPozdrawiam świątecznie, życząc spełnienia marzeń, cudownej rodzinnej atmosfery przy wielkanocnym stole, bo smaczne potrawy będą na 100% (u takiej mistrzyni kuchennej :)).
OdpowiedzUsuńbardzo, bardzo dziękuje:)
UsuńPotrzebuję takiego musu, więc na 100% zrobię na Święta. Dziękuję za ten przepis ;* i już go zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
Bardzo się cieszę i poproszę o opinię:)
UsuńZamiast kupować kupne sosy lepiej zrobić jak ty pyszny mus. Kaczka jest obłędna :-)
OdpowiedzUsuńMadziu, faktycznie kupne się przy domowym chrzanie mogą schować:)
Usuńciekawy przepis i fakt jak chrzan to tylko ze swietami mi sie kojarzy , Wesołych Świat i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko u mnie chrzan jest przez cały rok:)
Usuńmus chrzanowy-ładna nazwa! :) Ale jaką ma cudowną konsystencje, pewnie sama byłabym nim zachwycona!:)
OdpowiedzUsuńja jestem:)
UsuńOj taki mus idealny na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń