8 kwietnia 2014

Moje rafaello

mocno kokosowe:)
takie jak lubię najbardziej- kokos jest składnikiem ciasta, masy i posypka na górze.
Lekkie i mało słodkie- ale jeżeli możecie proponuje odrobinę likieru, wódki czy spirytusu do masy, zaostrzy lekko i podkręci smak ciasta.


Ciasto:
250 g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 duże lub 5 małych jaj
2  szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
1 szklanka wiórków kokosowych

Masa:
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki cukru pudru
500ml śmietany 30% lub 36%
3 płaskie  łyżeczki żelatyny
1 biała czekolady.
Dodatkowo wiórki kokosowe na górę

Ciasto:
Wiórki kokosowe podprażam na suchej patelni, ciągle mieszam, bo bardzo łatwo się przypalają, a gotowe przekładam na zimny talerz- studzę.
Mąkę przesiewam wraz z proszkiem i sodą.
Otwieram puszkę mleczka kokosowy i odlewam wodę- pozostawiam tylko białą, twardą masę
Masło ucieram na puszysto, dodaję cukier i cukier waniliowy.
Ciągle ucierając dodaję po jednym jajku, mąkę, mleko i kokos.
Masę przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piecze się w piekarniku nagrzanym do 175 st przez około 35-40 minut na złoty kolor i do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.
Ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy przenoszeniu
Masa.
Żelatynę zalewam dwoma łyżkami wody, odstawiam do napęcznienia, zagotowuję i studzę.
Białą czekoladę rozdrabniam, podlewam 100ml śmietany i rozpuszczam nad kąpielą wodną- studzę.
Resztę śmietany ubijam.
Ubijam też mleczko kokosowe, dodaję do niego białą czekoladę i żelatynę.
Na końcu dodaję ubitą śmietanę- delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Na dolny blat wykładam połowę masy, przykrywam drugim blatem.
Na górę wykładam drugą część masy i obficie posypuję kokosem.
Wkładam do lodówki -najlepiej na całą noc.
Smacznego!!

35 komentarzy:

  1. Imponująco się prezentuje Twoje ciasto, nie robiłam nigdy rafaello, czas to zmienić :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam, nam bardzo smakuję:)

      Usuń
  2. bardzo lubię rafaello, pysznie Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kokosowy krem musi być pyszny:)chyba bym się uzależniła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś można się uzależnić- nie przejdę bez skosztowania:)

      Usuń
  4. Reniu, też to już może być i moje rafaello. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, jeżeli tylko przepis się podoba, to może być i Twoje:)

      Usuń
  5. kokos uwielbiam mój luby pewnie mu by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszniutko wygląda i na pewno też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo kokosowy przepis na ciasto...i takie właśnie powinno być idealne rafaello! Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie- rafaello musi być mocno kokosowe:)

      Usuń
  8. Dużo, dużo kokosu :) ja jestem leń i robię wersję na szybko na krakersach :)
    Ale tak na marginesie...podrzuć kęsa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznościowo wygląda , bardzo fajne i ładne ciasto zjadła bym kawałek do porannej kawki :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) ale niestety już się skończyło:)

      Usuń
  10. Jedno z lepszych ciast. narobiłaś mi ochoty i pewnie znowu zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak genialnie wygląda to rafello! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj dziewczyno-kusicielko. Co zajrzę do Ciebie to kolejne specjały - moja lista się wydłuża, ale tym kokosowym ciastem wysunęłaś się na czoło listy. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak chyba wszystkie mamy:) moja lista już też jest długa, a ciągle coś fajnego znajdę:)

      Usuń
  13. Wygląda cudownie, chętnie bym się skusiła na kawałek ;)
    Mój przepis na rafaello jest trochę inny, za jakiś czas pewnie zaprezentuję na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciacho ,no i można jeść bez koca ...

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszności! to ciasto od którego trudno się oderwać

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja kiedyś nie cierpiałam kokosu, ostatnio jakoś mi się odmieniło i zajadam się przy każdej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  17. Krem pierwsza klasa :) mega kokosowe!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Miłośnicy kokosu będą zachwyceni. Mleczko kokosowe bardzo lubię,a za wiórkami nie przepadam i sama nie wiem dlaczego. Ciacho twoje zjadłabym z zamkniętymi owocami bo jeden puch.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)