Jeżeli możecie polecam dodać spirytus lub wódkę ( ja nie daję ze względu na małą) z procentowym dodatkiem ciasto jest wyrazistsze.
Składniki:
Ciasto I
8 jaj
250 g cukru
160 g maki pszennej
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II
200g kokosu
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła ( 250g)
30-40 g kawy cappuccino w proszku o ulubionym smaku
1/4 szklanki słodkiej śmietanki ( u mnie 12%)
Polewa:
1/2 kostki palmy
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
Ciasto I
Białka ubijam na bardzo sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Dodaję stopniowo cukier- ubijam jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia.
Teraz zmniejszam obroty robota i dodaję po jednym żółtku.
Na końcu dodaję przesianą mąkę z proszkiem i kakao i mieszam już ręcznie szpatułką lub drewnianą łyżką.
Ciasto przelewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st i piekę przez 30-35 minut ( do suchego patyczka)
Ciasto całkowicie studzę, zdejmuję papier i przekrawam na dwa blaty.
Ciasto II
Białka ubijam ze szczypta soli, dodaję cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kokos.
Ciasto przelewam na taką samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w temperaturze 165-170 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor
Upieczone ciasto lekko studzimy i zdejmujemy papier ( z zimnego ciężko jest zdjąć)
Masa:
Z 2 szklanek odlewam 1/2 szklanki mleka,
1 1/2 szklanki zagotowuję
1/2 szklanki mleka , żółtka, mąkę pszenną, cukier i budyń- dokładnie mieszam i wlewam na gotujące się mleko.
Trzeba bardzo mocno mieszać budyń- lubią się robić kluski.
Jeżeli tak się stanie to najlepiej ściągnąć budyń z ognia i wymieszać masę robotem- gdy masa będzie gładka zagotowujemy budyń ponownie.
Masło ucieram na puch,dodaję kawę i ostudzony budyń i śmietankę- dokładnie ucieram całą masę
Polewa:
Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto.
Składanie ciasta.
Na dół daję ciasto ciemne, smaruję połową masy.
Następnie wykładam ciasto kokosowe- lekko dociskam i smaruję drugą połową masy.
Przykrywam ciemnym ciastem.
Dociskamy delikatnie i na górę wylewamy polewą i posypujemy kawą cappuccino
smacznego!!
Reniu, takie cappuccino mogłabym jeść codziennie, ale czasami trzeba powiedzieć: NIE! Tak więc nacieszę oko Twoim pysznym wypiekiem. Miłego weekendu Ci życzę, Krys
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:) niestety mocno uzależnia:)
UsuńTobie Krysiu również życzę udanego wypoczynku:)
Cappuccino wygląda rewelacyjnie, oj zjadłabym takie do herbaty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dzięki:)
UsuńBardzo mi się podoba to ciasto:)
OdpowiedzUsuńAguś mnie też:) nawet trochę za bardzo:)
UsuńReniuś stare przepisy są najlepsze. Czasem lekka modernizacja na potrzebę chwili i mamy cudeńka :) buziole
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą całkowicie:) miłej niedzieli Eluś:)
UsuńOj , oj jakie pyszne:) Ale niestety nie mogę zrobić bo muszę zrzucić to co nabrałam przez święta, niestety:(
OdpowiedzUsuńAle za jakiś czas... pozdrawiam
Miłej niedzieli:) pozdrawiam cieplutko:)
UsuńNie piekłam całe wieki :(
OdpowiedzUsuńteż rzadko go piekę- jest przy nim trochę roboty
Usuńbardzo fajny przepis, uwielbiam ciasta z aromatem kawy :) Pozdrawiam Niedzielnie i Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńja też bardzo je lubię:) pozdrawiam
UsuńZnowu kusisz Reniu :D w biedra mi pójdzie :))))))0
OdpowiedzUsuńoj tam, oj tam:) jak smacznie pójdzie:)
Usuńu la la!!! jakie pyszności serwujesz :) pozdrawiam Reniu :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko:) również pozdrawiam:)
UsuńA ja myślałam, że Ty nam dzisiaj po prostu kawę serwujesz... a tutaj takie słodkości.
OdpowiedzUsuńnieeeee, jak kawa to tylko czarna:)
UsuńMnie te kwiatki się podobają najbardziej ha ha bo ciast nie jadam. Ale ciacho też zachwyca z kawką :-)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada, lubię takie smaki. Piekne bratki :))
OdpowiedzUsuńdzięki:) a bratki kocham- kwitną bez końca:)
UsuńMniam, świetne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJakie świetne ciasto! Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMadziu ciasto jest pyszne i polecam :)
UsuńPyszne ciacho :) oj zjadłabym ! nawet o tej porze !
OdpowiedzUsuńkawałek ( mały) o każdej porze jest dobry:)
Usuńciasto palce lizać! naprawdę wygląda mega kusząco
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
Usuń