Strony

28 kwietnia 2014

Cappuccino

Kolejny stary przepis:) ciasto jest wysokie, mało słodkie, czekoladowe z wyczuwalną nutą kawy cappuccino- u mnie orzechowej, ale można dodać swoje ulubione.
Jeżeli możecie polecam dodać spirytus lub wódkę ( ja nie daję ze względu na małą) z procentowym dodatkiem ciasto jest wyrazistsze.


Składniki:

Ciasto I
8 jaj
250 g cukru
160 g maki pszennej
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto II
200g kokosu
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła ( 250g)
30-40 g kawy cappuccino w proszku o ulubionym smaku
1/4 szklanki słodkiej śmietanki ( u mnie 12%)

Polewa:
1/2 kostki palmy
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao


Ciasto I
Białka ubijam na bardzo sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Dodaję stopniowo cukier- ubijam jeszcze  przez chwilę do rozpuszczenia.
Teraz zmniejszam obroty robota i dodaję po jednym żółtku.
Na końcu dodaję przesianą mąkę z proszkiem i kakao i mieszam już ręcznie szpatułką lub drewnianą łyżką.


Ciasto przelewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do  180 st i piekę przez 30-35 minut ( do suchego patyczka)

Ciasto całkowicie studzę, zdejmuję papier i przekrawam na dwa blaty.

Ciasto II
Białka ubijam ze szczypta soli, dodaję cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kokos.
Ciasto przelewam na taką samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w temperaturze 165-170 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor
Upieczone ciasto lekko studzimy i zdejmujemy papier ( z zimnego ciężko jest zdjąć)


Masa:
Z 2 szklanek odlewam 1/2 szklanki mleka,
1 1/2 szklanki zagotowuję
1/2 szklanki mleka , żółtka, mąkę pszenną, cukier i budyń- dokładnie mieszam i wlewam na gotujące się mleko.
Trzeba bardzo mocno mieszać budyń- lubią się robić kluski.
Jeżeli tak się stanie to najlepiej ściągnąć budyń z ognia i wymieszać masę robotem- gdy masa będzie gładka zagotowujemy budyń ponownie.
Masło ucieram na puch,dodaję kawę i ostudzony budyń i śmietankę- dokładnie ucieram całą masę

Polewa:
Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto.

Składanie ciasta.
Na dół daję ciasto ciemne, smaruję połową masy.
Następnie wykładam ciasto kokosowe- lekko dociskam i smaruję drugą połową masy.
Przykrywam ciemnym ciastem.
Dociskamy delikatnie i na górę wylewamy polewą i posypujemy kawą cappuccino
smacznego!!

30 komentarzy:

  1. Reniu, takie cappuccino mogłabym jeść codziennie, ale czasami trzeba powiedzieć: NIE! Tak więc nacieszę oko Twoim pysznym wypiekiem. Miłego weekendu Ci życzę, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja:) niestety mocno uzależnia:)
      Tobie Krysiu również życzę udanego wypoczynku:)

      Usuń
  2. Cappuccino wygląda rewelacyjnie, oj zjadłabym takie do herbaty :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Reniuś stare przepisy są najlepsze. Czasem lekka modernizacja na potrzebę chwili i mamy cudeńka :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą całkowicie:) miłej niedzieli Eluś:)

      Usuń
  4. Oj , oj jakie pyszne:) Ale niestety nie mogę zrobić bo muszę zrzucić to co nabrałam przez święta, niestety:(
    Ale za jakiś czas... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. też rzadko go piekę- jest przy nim trochę roboty

      Usuń
  6. bardzo fajny przepis, uwielbiam ciasta z aromatem kawy :) Pozdrawiam Niedzielnie i Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znowu kusisz Reniu :D w biedra mi pójdzie :))))))0

    OdpowiedzUsuń
  8. u la la!!! jakie pyszności serwujesz :) pozdrawiam Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja myślałam, że Ty nam dzisiaj po prostu kawę serwujesz... a tutaj takie słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie te kwiatki się podobają najbardziej ha ha bo ciast nie jadam. Ale ciacho też zachwyca z kawką :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie się zapowiada, lubię takie smaki. Piekne bratki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) a bratki kocham- kwitną bez końca:)

      Usuń
  12. Jakie świetne ciasto! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciacho :) oj zjadłabym ! nawet o tej porze !

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto palce lizać! naprawdę wygląda mega kusząco

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)