Tak przygotowane skrzydełka można upiec też na grillu- sezon już tuż tuż
Składniki:
1 kg skrzydełek.
Marynata
3 łyżki sosu miodowego z czosnkiem
3 łyżki słodkiego sosu z chilli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka czerwonej papryki suszonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Składniki marynaty łącze i dokładnie mieszam
Skrzydełka dzielę na kawałki (te najmniejsze odkładam, możemy zużyć na zupę) a resztę wkładam do marynaty.
Mięso dokładnie otaczam przyprawami i wkładam do lodówki, na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Następnie mięso przekładam na blachę do pieczenie i wkładam do piekarnika nagrzanego do 185 st C
Skrzydełka pieką się około 40-45 minut.
Niestety trzeba sprawdzić stan mięsa- moja mama piecze niecałe 40 minut, to już zależy od piekarnika:)
Smacznego!!
Tak Reniu, masz rację już niebawem sezon grillowania się zacznie. A skrzydełka takie rumiane Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńKrysiu to najbardziej zasługa papryki, ale skórka wyszła chrupiąca:)
Usuńuwielbiam takie skrzydełka :)
OdpowiedzUsuńja robie troche inaczej w marynacie czosnkowo miodowo ketchupowej pycha
Dzięki za podpowiedź- nie omieszkam ją wykorzystać:)
UsuńPrzepis się przyda ale u Ciebie męsko wygląda bardzo pysznie. Mimo, że jadłam łazanki , bo dziś właśnie to zrobiłam, mam ochotę na udko:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo widzisz- u mnie kurczak, ale z przyjemnością zjadłabym łazanki:) dawno nie miałam, a bardzo lubimy
UsuńWygladają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki Aniu:)
UsuńBardzo lubię skrzydełka pod wszelaką postacią, mój syn tak samo...a męża można nimi wygonić. A teraz za ładne bajanie dawaj dolę :)))
UsuńEluś bierz ile chcesz:)) buziaki:)
Usuńmiodowo-musztardowa.. <3
OdpowiedzUsuńwpadam na obiad! :D
Wpadaj:) zapraszam:)
Usuńuwielbiam takie mięsk0 :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie w odwiedziny
My też:)
UsuńPysznie przyrządzone mięsko !! Już widzę jak szybko znikają u nas z talerzy :D
OdpowiedzUsuńŁucjo zniknęło w jednej chwili- nawet mała wcinała, choć za mięsem specjalnie nie przepada:) może jej się smaki zmieniają?
UsuńDla mnie to typowo grillowe danie.
OdpowiedzUsuńteż lubię z grilla, ale w zimie robię w piekarniku:)
UsuńUwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńmy też:)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają , fajny przepis na szybki obiad
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
i też tak smakują:)dziękuję:)
UsuńPyszne pałki kurze ,marynata super.
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńJakie lśniące, złociste do schrupania i objadania :-)
OdpowiedzUsuńAle przepysznie wyglądają te skrzydełka :)
OdpowiedzUsuńi takie są, polecam:)
Usuń