Kurczak duszony z cebulką, doprawiony czosnkiem, kminkiem mielonym i papryką - klasyka
dlatego nie podaję dodatkowego przepisu
Jest troszkę pracy, jak przy większości klusek, ale są bardzo smaczne i można wykorzystać resztki, a takie przepisy lubię najbardziej:) Polecam:)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
3 kopiate łyżki mąki pszennej
Farsz
1 udko ( lub około 300g innego mięsa duszonego, pieczonego, ugotowanego)
mała marchewka,
cebula
ogórek kiszony
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 kg ziemniaków obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości- mielę w maszynce do mięsa.
1/2kg ziemniaków obieram i ścieramy tak jak na placki- przekładam na sito i bardzo dokładnie odciskam wodę ( jeżeli trzeba robię w rękach, musi być mocno odciśnięte) zlewam wodę i do ziemniaków dodaję wytworzoną skrobię
Ziemniaki łączę ze sobą, dodaję mąkę i wyrabiam dokładnie ciasto.
Farsz:
cebulkę kroję w kostkę i smażę na złoto na dwóch łyżkach oleju- studzę i mielę razem z kurczakiem.
Marchewkę i ogórka ścieram na małych oczkach tarki do warzyw.
Do masy dodaję starte warzywa, natkę , jajko, przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem- dokładnie wyrabiam.
Ręce oprószam mąką, łyżką nabieram porcję ciasta i robię płaski placuszek.
Nakładam porcję farszu, dokładnie zlepiam brzegi i formuję pyzy - u mnie walce, ale mogą być i okrągłe
Pyzy partiami wkładam do osolonego wrzątku i gotuję 6-7 minut od wypłynięcia.
Podaję okraszone zrumienioną na maśle cebulką.
Smacznego:)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki Justynko:)
UsuńAle wypasione te Twoje pyzy, takie ogromniaste. :))
OdpowiedzUsuńLubię zjeść, ale nie koniecznie narobić:)
UsuńJak ja dawno nie jadłam takich pyz! Ale mi ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńu nas też są rzadko:) a szkoda i będę to musiała zmienić:)
UsuńJak już się chwaliłam uwielbiam pyzy. Reniu, świetny farsz. Mogę jedną ? (chociaż...jedną...) :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, częstuj się Krysiu:)
UsuńBardzo lubię pyzy i moi domownicy również. Skorzystam z tego przepisu, wyglądają smakowicie:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę:) miłego popołudnia, pozdrawiam:)
UsuńZ chęcią bym zjadła,pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na obiad , będę musiała wypróbować i wcale nie jest tak pracochłonny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Bardzo sę cieszę i polecam:) pozdrawiam cieplutko:)
UsuńTakie smakołyki bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJa dziś robiłam jabłecznik z kruszonką :)
Zapraszam do mnie na nowy post i na candy :
http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
Pozdrawiam :)
Narobiłaś mi ochoty na jabłecznik:)
Usuńnigdy nie spotkałam się z taką wersją pyz! Zaskakujące, ale wiem, że byłabym ich fanką.. :)
OdpowiedzUsuńja jestem i mogę spokojnie polecić:)
UsuńCos takiego pysznego muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńAguś musisz koniecznie:)
UsuńSuper, a do tego jakiś sosik i obiadek gotowy :) Pozdrawiam Reniu :)
OdpowiedzUsuńBeatko z sosikiem jak najbardziej-my bez sosiku z masełkiem i cebulką,
UsuńUwielbiam wszelkie kluseczki - takie też bym sobie chętnie zjadła.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja kluseczki mogą być codziennie:)
UsuńŚlinka cieknie na widok takich pyszności. Ze mnie jest leniwa gospodyni bo nie robię pyz, właściwie strachliwa bo zawsze się boję o proporcje ziemniaków więc po prostu wolę zrezygnować. Twój przepis jest tak klarownie prosty, że już nie będę miała żadnej wymówki :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak się cieszę:)) ja robię z tego przepisu od lat, zmieniając farsz w zależności od tego co mam na pozbyciu lub na co mam ochotę:)
Usuńwieki nie jadłam pyz... koniecznie trzeba kiedyś zmajstrować na obiad
OdpowiedzUsuńteż ich nie robię za często, ale mogę spokojnie polecić:)
UsuńFarsz cudny, jeszcze takich nie jadłam. Fajny obiadek i tani do tego. A jaki ciekawy :-)
OdpowiedzUsuńPyszne! Uwielbiam pyzy :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne :) moje smaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńU nas też się je robiło odkąd pamiętam:) a pyzy polecam, bo jak mówi Madzia jest to tani obiad a pyszny:)
UsuńJak dobrze, że nadchodzi weekend :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę gotować. Pozdrawiam
mam nadzieję, że będą smakować:)
Usuńpozdrawiam cieplutko:)
apetycznie wyglądają,
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają jaką mam na nie ochotę:)
OdpowiedzUsuń