A właściwie kremowy, powstał gdy miałam ochotę na coś dobrego, a w szafce były tylko 2 puszki ananasa.
Potrzebne będą:
Składniki:
2 puszki ananasa w syropie
0,25 l śmietanki kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
sok z połówki cytryny
1/2 szklanki wody
Krążki ananasa miksujemy na mus.
Gotujemy kisiel- syrop z ananasa zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Rozkładamy w salaterkach i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i pod koniec dodajemy sok z cytryny.
Na kisiel rozkładamy śmietanę na górę mus z ananasa i posypujemy tartą czekoladą i startą skórką z cytryny- choć tutaj już jest pełna dowolność.
Niestety zdjęcia nie wyszły ładnie- mimo że zrobiłam ich około 50.
Mimo ze syrop jest słodki sam deser jest bardzo łagodny w smaku, a sok z cytryny i smak ananasa nadaje mu egzotycznego charakteru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)