Serniki kochamy, ale o tym już pisałam nie raz:)
i nie ważne z jakiego sera i jakie ciasto- mam pewność że znikną bardzo szybko i do ostatniego okruszka.
Ten sernik jest jednak złamany malinami, a przez dodanie sernika z wiaderka wyjątkowo puszysty.
Słodycz sernika i kwaskowatość malin do tego smak czekoladowy z ciasta- pycha!
Sernik przechowujemy w lodówce
Polecam
Składniki na blaszkę 24x24 cm
ciasto
240g mąki pszennej
125 g masła
30g kakao
1 jajo L
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
1kg sera białego ( z wiaderka)
4 jaja
szklanka cukru
100g masła
1 op. budyniu śmietankowego
dodatkowo
400g malin mrożonych
Ciasto przygotowuję tak jak ciasto kruche- wszystkie składniki ze sobą siekam, potem szybko wyrabiam ręcznie, Ciasto ma być jednolite w kolorze i konsystencji.
Dzielę na 2/3 i 1/3 - mniejszą można dać do zamrażalki, większą wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- nakłuwam widelcem.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 12 minut- studzę
Maliny rozmrażam, miksuję i przecieram przez sito.
Masa serowa.
Masło rozpuszczam i studzę.
Jaja ubijam z cukrem, tak długo, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość.
Do jaj w trzech partiach dodaję ser, na końcu wlewam masło i wsypuję budyń- ucieram już krótko, tylko do połączenia się składników.
Na ciasto wylewam ser- wyrównuję górę.
Na ser delikatnie rozprowadzam maliny, a na górę ścieram mniejszy kawałek ciasta.
Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Potem zmniejszam temperaturę do 160 stopni i dopiekam przez 55-60 minut.
Sernik studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Smacznego :)
KIedyś robiłam taki ale z wiśniami.... pyszny był i z malinami z pewnością taki jest :)
OdpowiedzUsuńNasza cała rodzina też jest bardzo sernikowa :D
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda bardzo smacznie ❤
OdpowiedzUsuńMoj ulubiony☺
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam sernik, taki to mój ulubiony, ale przyznam, że nie jadłam z malinami ;)
OdpowiedzUsuńKusisz..... Uwielbiam wypieki ale nie potrafię ich sama stworzyć. Nie jadam też na co dzień cukru, więc wychodzi na to że mam okazję dobrać się do nich jedynie od święta. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńSernik na ciemnym ciescie to jedna z moich milosci z rodzinnego domu :) z malinami musi byc wysmienity
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny, ale nigdy nie dodawałam do niego owoców. Maliny to bardzo smaczna opcja, więc muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPychotka taki serniczek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a królewski szczególnie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten sernik i podoba mi się dodatek malin ;)
OdpowiedzUsuńPyszny! Bardzo podoba mi się kakaowy spód. Fajnie komponuje się z malinami ;)
OdpowiedzUsuń