Wracam pełna pomysłów i przepisów, tyle że muszę dokończyć zaprawy.
A jak tam u Was- zaprawiacie jeszcze, czy też nie?
Mnie zostały jeszcze na pewno śliwki gruszki i kapusta, czyli widać światełko w tunelu:D
choć jak znam życie, ktoś, coś jeszcze dorzuci, a ja nie umiem odmówić jak dostaje owoce i warzywa, takie swojskie, nie pryskane i na nawozach naturalnych.
Dzisiaj podrzucam przepis, który polecam wszystkim lubiącym cynamon i egzotyczne smaki, bo choć cynamonu niewiele, to ma moc,
No i sałatka mało reprezentacyjna, ale ja już nauczyłam się nie oceniać przed spróbowaniem
W przepisie mam "Sałatka z cukinii z cynamonem" choć dla mnie to raczej nie sałatka typowo obiadowa, a bardziej pasuje do kanapki czy śledzia, ale do mielonego też będzie pasować:)
Polecam, mnie bardzo smakuje:)
Składniki na 6 słoiczków po 330ml każdy:
1,50-1,70 kg cukinii
3 ( około 800g )papryki czerwone
0,5 kg cebuli
2,5 łyżki soli
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyzeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki cynamonu.
Cukinie obieram i pozbywam się gniazd nasiennych- ścieram na dużych oczkach.
Cebule i paprykę obieram i drobno kroję.
Warzywa solę, mieszam i odstawiam na 3 godziny.
Po tym czasie odlewam trochę soku.
Do warzyw dodaję wszystkie przyprawy, mieszam i gotuję przez 1 godzinę.
Sałatkę przekładam do wyparzonych słoików, oczyszczam i zakręcam.
Słoiki pasteryzuję przez 15 minut, studzę obrócone do góry dnem.
Smacznego :)
Kochana pyszny pomysł, może i ja zrobię na spróbowanie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że już jesteś :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł :) Wypróbuję :)
Ja w tym roku zaprawiałam tylko ogórki, kiszone. TRochę słabo, ale lepsze to niż nic. Dobrze, że wróciłaś :)
OdpowiedzUsuńJa na pewno będę jeszcze robić przetwory bo kupiliśmy 18 dużych słoików. W najbliższym czasie będę robić coś z papryki i ogórków. Pewnie jeszcze coś dostanę od taty. Niestety cukinia idzie u nas jak świeże bułeczki i raczej nie ma większych szans, żeby udało się trochę jej odłożyć na przetwory. Moja rodzinka zakochała się po prostu w plackach z cukinii. Zasmakowało nam też bardzo mięso mielone z cukinią i papryką.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, cukinia i cynamon to dla mnie zupełna nowość :)
OdpowiedzUsuńAleż oryginalnie,pycha☺
OdpowiedzUsuńLubię cynamon, ale moi domownicy już mniej. Buziole
OdpowiedzUsuńCiekawy dodatek cynamonu do takich smaków :)
OdpowiedzUsuńTo taka ni to sałatka, ni to pasta, ni to konfitura :D ale ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń