Puszyste i miękkie ciasto drożdżowe z budyniem czekoladowym to duet doskonały:)
Polecam:)
Składniki
Ciasto drożdżowe
500g mąki pszennej
3 jaka M
szklanka mleka
5 łyżek cukru
25g drożdży
50 g masła
szczypta soli ( himalajskiej)
Dodatkowo:
1,5 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy
1 jajko do smarowania
Zaczynam od przygotowania budyniu-
W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń , resztę zagotowuję .
Do gotującego mleka wlewam zawiesinę i mieszam do zagotowania.
Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą i mocno chłodzę ( najlepiej ugotować go kilka godzin wcześniej)
Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję letnie mleko i odstawiam na 20 minut- aż "ruszą"
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i jajka, zawiesinę drożdży i wyrabiam do połączenia sie składników (można użyć robota z hakami)
Masło rozpuszczam i letnie dodaję do ciasta- wyrabiam około 10 minut.
Ciasto przykrywamy folią i ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części i każdą wałkuję na grubość około 0,5 cm, dzielę na 8 kawałków, nakładam budyń, smaruję boki trójkąta( rozkłóconym jajkiem) i zwijam od szerszej części.
Górę rogalików można również posmarować jajkiem, ale nie jest to konieczne
Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można odstawić do wyrośnięcia, ja jednak od razu piekę w temperaturze 175 stopni przez 15 minut.
Upieczone studzę i posypuję cukrem pudrem
Smacznego :)
Urocze i na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńKochana ale cudowne rogaliki :-) z chęcią bym teraz takiego zjadła :-)
OdpowiedzUsuńTo są smaczne maleńkie przegryzki, które uwielbiam najbardziej. Rogaliki swoim kształtem zachęcają do jedzenie. Zawsze można zawinąć do nich coś pysznego. Nie robiłam z budyniowym nadzieniem, ale chyba warto, bo przecież ciasto drożdżowe lubi się z budyniem np. w bułeczkach. Kusisz mnie żeby zrobić takie :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Reniu :)
Do kubeczka mleka przydałby się taki rogalik :D
OdpowiedzUsuńPycha rogaliczki, lubię takie wypieki bo zawsze mogę je ze sobą wszędzie zabrać :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam, ale budyń czekoladowy w rogaliki brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś spróbować. Nie wiem dlaczego, ale zawsze mi się wydawało, że budyń podczas pieczenia wsiąknie w ciasto :)
OdpowiedzUsuńFajne rogaliki, muszę spróbować, bo z budyniem nigdy nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam rogalików. Pyszne ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z budyniem!
OdpowiedzUsuńZgadzam się duet doskonały :)
OdpowiedzUsuńJutro robię 😁!
OdpowiedzUsuń