Najczęściej zjadamy owoce z kompotu, ale jak zostaną to szkoda wyrzucić i tak mam przepis na kolejne ciasto.
Ciasto lekkie i pełne gruszkowego smaku
Zresztą zobaczcie sami:)
Inspiracje znalazłam TUTAJ(klik) ale podaję z moimi zmianami
Składniki na blaszkę 24x24 cm
Biszkopt
3 jajka M
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa x 2
350 g sera z wiaderka
2/3 szklanki kremówki 30%
1 kopiata łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
200ml kompotu z gruszek
Mus gruszkowy
0,5 kg owoców z kompotu
2 galaretki o smaku gruszek
1 1/3 szklanki kompotu z gruszek
Dodatkowo 1/2 szklanki kompotu do nasączenia blatu
Jajka ubijam z cukrem tak długo, aż masa zbieleje i podwoi swoja objętość.
Dolewam wodę i olej- ubijam przez chwilę a na końcu wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.- mieszam już delikatnie, ale dokładnie do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 minut przez 18 minut.
Ciasto studzę i zdejmuję papier.
Przygotowuję pierwszą część masy serowej.
Żelatynę zalewam 3 łyżkami kompotu, a gdy napęcznieje podgrzewam do rozpuszczenia- łączę z pozostałym kompotem
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy ser- mieszamy dokładnie ale delikatnie, na końcu cienkim strumieniem wlewamy kompot z żelatyną
Ciasto wkładam z powrotem do blaszki, nasączam kompotem, wykładam masę i wyrównuję górę sprawdzając czy nie zostaje gdzieś wolna przestrzeń- wkładam do lodówki.
Przygotowuje mus owocowy.
Kompot podgrzewam i rozpuszczam w nim galaretki, odstawiam do ostudzenia.
Owoce miksuję i przecieram przez sito.
Gruszki łączę z zimnymi galaretkami i wylewam na masę serową- wkładam do lodówki i przygotowuję kolejną porcję masy serowej.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy ser- mieszamy dokładnie ale delikatnie, na końcu cienkim strumieniem wlewamy galaretkę.
Mimo że wygląda to na duży wkład pracy, ale każda kolejna warstwa zastyga bardzo szybko
i wszystko można zrobić w tak zwanym międzyczasie.
Ja w międzyczasie przygotowywałam obiad, lub jak kto woli ciasto przygotowałam podczas gotowania obiadu ;D
Smak ciasta wyjątkowy i polecam serdecznie:)
jaka lekka pianka... :) ostatnio mam ochotę na jakieś "normalne ciasto" - jesteśmy niekremowi, niesłodyczowi itd i jak sa to jakieś muffinki, czy ucierane. mogę się wprosić na kawałek? ;) ;) ;) :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gruszki i uwielbiam ciasta z kremem. A u mnie niestety tylko babka, rozmrożona poświątecznie dzisiaj ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie gruszki świetnie nadają się do takich lekkich ciast z kremem :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe ciasto. Przepis zapisuję sobie i czeka do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTakie leciutkie ciasta ciasta są idealne gdy na dworze gorąco:-)
OdpowiedzUsuńMniam mniam! Ale narobiłaś mi smaku. Nie dość, że ser i bita śmietana to jeszcze gruszki. Uwielbiam wszystko co trzeba użyć. Może na weekend zrobię...
OdpowiedzUsuńReniu, to świetny pomysł na wykorzystanie takich kompotowych 0owoców. Bo faktycznie najczęściej się je po prostu zjada. A tak... proszę, ciasto jak marzenie. Super.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Reniu :)
Pięknie wygląda, takie warstwowe ciasta zawsze bardzo mnie kuszą :)
OdpowiedzUsuńZamiast gruszek dałabym inne owoce, bo gruszki są "ble" dla moich dziewczyn. Co do ciacha efekt końcowy super :)
OdpowiedzUsuń