Grzybowo sie zrobiło ostatnio na blogu i choć mam jeszcze kilka przepisów w zanadrzu to dzisiaj robię słodki przerywnik.
Murzynek - ciasto które chyba zna każdy, mocno czekoladowy i wilgotny, tym razem z bananową nutą.
W ten sposób można przygotować i inne smaki (świetnie sprawdza sie pomarańcza) a wszystko zależy od waszych preferencji
Polecam:)
Składniki na 2 keksówki 23x11
5 jaj
1,5 szklanki cukru
3 szklanki maki
1 szklanka nektaru bananowego
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
dodatkowo
3-4 banany
Banany obieram i kroję w kostkę około 1x1 cm, obsypuję 3-4 łyżkami mąki.
Resztę mąki przesiewam razem z proszkiem i kakao.
Jajka ucieram z cukrem przez około 10 minut- masa zbieleje i powiększy swoją objętość.
Teraz na przemian i do wyczerpania składników dodaję mąkę, olej i nektar bananowy.
Na końcu dodaję banany i delikatnie mieszam.
Ciasto przelewam do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 175 st 35-40 minut do suchego patyczka
Na górę można wylać polewę lub oprószyć cukrem pudrem- jak lubicie, obie formy pysznie smakują:)
I juz :)
szybko i prosto :)
Smacznego
Czarna pychotka!
OdpowiedzUsuńPyszny i pachnący murzynek Reniu :)
OdpowiedzUsuńReniu, jest tyle wersji "murzynka" aż trudno zliczyć. Każdy smakuje wyjątkowo. Twoja wersja z dodatkiem bananów pewnie czyni go jeszcze smaczniejszym.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Reniu :)
Super wersja murzynka, u mnie dzisiaj też murzynkowo :-) częstuję się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy murzynka ale bananowego jeszcze nie robiłyśmy :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z dodatkiem bananów i murzynki :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPycha! Nabrałam ochoty na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com
Po prostu ten murzynke jest moim faworytem.
OdpowiedzUsuńNie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
Uwielbiam.
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Na pewno wypróbuję przepis ☺
OdpowiedzUsuńNo nie,teraz to już chyba obliżę ekran, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń