Cynamonki to słodkie bułeczki drożdżowe, bez nadzienia.
U nas można je kupić, ale to tylko w tedy gdy nie mam czasu sama przygotować
Nie są trudne, a jedynie potrzeba dokładnie ciasto wyrobić i czasu na wyrośniecie, co w lecie skraca się o połowę.
Samo ciasto nie jest słodkie- słodycz ukryta jest na górze pod cienką warstwą cynamonu.
U mnie Dziewczyny biorą je jako drugie śniadanie
do szkoły, ale też pasują na podwieczorek z szklanką mleka czy kakao.
Polecam:)
Składniki
250g mąki
2-3 łyżki cukru
10g świeżych drożdży
100 g śmietany 12% ( można użyć jogurtu)
75ml letniego mleka lub wody
1 jajko M
30g masła
szczypta soli
Lukier
3 łyżki wrzątku
3 łyżki cukru pudru
cynamon do oprószenia
Drożdże zasypuję cukrem i ucieram aż się rozpuszczą, dodaję łyżkę mąki i dokładnie mieszam.
Dodaję letnie mleko, mieszam, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 20-25 minut, aż "ruszą"
W między czasie rozpuszczam masło . lekko studzę.
Mieszam wszystkie mokre produkty- letnie masło, jajko, śmietanę i zaczyn
Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję sól i połączony zaczyn.
Wyrabiam tak długo, aż ciasto zrobi się błyszczące, jednolite i będzie odchodziło od ręki.
Ciasto dziele na 9 kawałków- formuję w kuleczki i układam obok siebie, pozostawiając po 2-3 cm luzu.
Przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
W chłodniejsze dni czas wyrastania może wzrosnąć do 60 minut.
Bułeczki piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut
Przygotowuję lukier- we wrzątku rozpuszczam cukier i od razu smaruję ciekłe, upieczone bułeczki i oprószam cynamonem.
Teraz odstawiam do wystudzenia.
Najlepiej smakują świeże:)
Smacznego:)
Reniu, mogę tylko krótko powiedzieć: mniam, mniam. Pysznie, pięknie i kusząco wyglądają. Jak z piekarni. Przepis wart powtórzenia :)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli :)
To prawda, że latem drożdżowe szybko rosną, jest jednak wtedy tak gorąco, ze mnie się nie chce ich robić. Ale bardzo lubię, drożdżowe. Porywam przepis i pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńCudowne! Lubię te kupne, ale teraz jak mam przepis...:-)
OdpowiedzUsuńNa taki cudny wypiek to ja się do Ciebie wpraszam Reniu :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńCynamonki są najlepsze!
Świetne!
Pozdrowionka niedzielne! :)
Uwielbiam cynamon! Nie ma chyba lepszej przyprawy :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Super są takie odrywane buły a z cynamonem to już w ogóle nasze smaki :D
OdpowiedzUsuńze szklanką kakao będą idealnie się komponować!
OdpowiedzUsuńPiekę podobne, pycha ☺
OdpowiedzUsuńTakich cynamonek jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńAle pycha wyglądają!
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuń