Strony

3 września 2017

Cynamonki

Cynamonki to słodkie bułeczki drożdżowe, bez nadzienia.
U nas można je kupić, ale to tylko w tedy gdy nie mam czasu sama przygotować
Nie są trudne, a jedynie potrzeba dokładnie ciasto wyrobić i czasu na wyrośniecie, co w lecie skraca się o połowę.
Samo ciasto nie jest słodkie- słodycz ukryta jest na górze pod cienką warstwą cynamonu.
U mnie Dziewczyny biorą je jako drugie śniadanie
do szkoły, ale też pasują na podwieczorek z szklanką mleka czy kakao.
Polecam:)



Składniki
250g mąki
2-3 łyżki cukru
10g świeżych drożdży
100 g śmietany 12%  ( można użyć jogurtu)
75ml letniego mleka  lub wody
1 jajko M
30g masła
szczypta soli
Lukier
3 łyżki wrzątku
3 łyżki cukru pudru
cynamon do oprószenia 


Drożdże zasypuję cukrem i ucieram aż się rozpuszczą, dodaję łyżkę mąki i dokładnie mieszam.
Dodaję letnie mleko, mieszam, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 20-25 minut, aż "ruszą"
W między czasie rozpuszczam masło . lekko studzę.
Mieszam wszystkie mokre produkty- letnie masło, jajko, śmietanę  i zaczyn
Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję sól i połączony zaczyn.
Wyrabiam tak długo, aż ciasto zrobi się błyszczące, jednolite i będzie odchodziło od ręki.
Ciasto dziele na 9 kawałków- formuję w kuleczki i układam obok siebie, pozostawiając po 2-3 cm luzu.

Przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
W chłodniejsze dni czas wyrastania może wzrosnąć do 60 minut.
Bułeczki piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut
Przygotowuję lukier- we wrzątku rozpuszczam cukier i od razu smaruję ciekłe, upieczone bułeczki i oprószam cynamonem.
Teraz odstawiam do wystudzenia.
Najlepiej smakują świeże:)
Smacznego:)



13 komentarzy:

  1. Reniu, mogę tylko krótko powiedzieć: mniam, mniam. Pysznie, pięknie i kusząco wyglądają. Jak z piekarni. Przepis wart powtórzenia :)
    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, że latem drożdżowe szybko rosną, jest jednak wtedy tak gorąco, ze mnie się nie chce ich robić. Ale bardzo lubię, drożdżowe. Porywam przepis i pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Lubię te kupne, ale teraz jak mam przepis...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki cudny wypiek to ja się do Ciebie wpraszam Reniu :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym się skusiła.
    Cynamonki są najlepsze!
    Świetne!
    Pozdrowionka niedzielne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cynamon! Nie ma chyba lepszej przyprawy :)
    Zapraszam również do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Super są takie odrywane buły a z cynamonem to już w ogóle nasze smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ze szklanką kakao będą idealnie się komponować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich cynamonek jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)