Mało mnie na blogu, ale próbuję dogonić wiosnę, albo raczej nadgonić wszystkie zaległe prace.
Niestety pogoda dalej nie chce ze mną współpracować i tak bawimy się w chowanego.
Uwielbiam wychodzić do ogrodu i zbierać swoje plony, potem już tylko muszę zdecydować na co mam ochotę:)
Dzisiaj mam dla Was przepis na lekkie ciacho z serową pianką na delikatnym biszkopcie z obłędną kokosową posypką- nie próbujcie jej, bo może się skończyć tym że braknie na ciacho ;D
Przepis jest prosty i dość szybki, jeżeli wykorzystacie herbatniki lub gotowy spód to przygotujecie go szynko i bez problemu:)
Podobne ciasta widziałam pod nazwą "Łabędzi puch"
Polecam :)
Składniki
Biszkopt
2 jajka M
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
0,5 kg sera z wiaderka
3 łyżki cukru
2 śnieżki
1 szklanka mleka
2 galaretki cytrynowe
500ml wrzątku
Posypka
50g masła
7 łyżek wiórek kokosowych
1 łyżka cukru
Biszkopt:
Oddzielam białka od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych dodaję po łyżce cukru- ubijam dalej aż cukier się rozpuści.
Następne dodaję stopniowo żółtka i ubijam do połączenia.
Wyłączam robot i wsypuję przesianą mąkę razem z proszkiem- delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Masę wylewam do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrównuję górę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez 15-17 minut na złoty kolor.
Biszkopt studzę w foremce.
Masa :
Rozpuszczam obie galaretki w 500ml wrzątku- odstawiam do wystygnięcia i lekkiego steżenia
Do mleka wsypuję śnieżki, dodaję cukier i ubijam aż masa będzie sztywna.
Dodaję stopniowo ser i ucieram do połączenia się składników, a na końcu wlewam tężejąca już galaretkę.
Masę przelewam na biszkopt i wkładam do lodówki, aż masa stężeje, a w tym czasie przygotowuję kruszonkę
Na patelni lub płaskim rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i wiórki- ciągle mieszając podsmażam wiórki na złoty kolor.
Uwaga!
wiórki bardzo łatwo się przypalają i nie nadają się już do ciasta.
Przestudzone wysypuję na obrzeza sernika, i wkładam do ponownego stężenia.
Smacznego :)
Na koniec jeszcze chciałabym bardzo podziękować firmie Hortex za przesyłkę :)
i polecam - szczególnie ten nowy sok tłoczony z mango ;D
Jaki pyszny torcik :) Bardzo lubię ciasta z dodatkiem sera, więc ten torcik jest dla mnie spełnieniem marzeń :) Rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie lekkie deserki teraz szczególnie mają wzięcie :D Pycha :D
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na słoneczną pogodę. Lekkie jak puch i pięknie wygląda. Naprawdę chciałoby się zjeść. Reniu, miłego dalszego dnia. Buziaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszne i lekkie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik i mimo tego, ze powinnam się odchudzać , a o tej porze już nic nie wcinać jednak na taki torcik mam olbrzymią ochotę <3
OdpowiedzUsuńWow! Narobiłaś mi ochoty na taki torcik, lekki i delikatny jak marzenie! Po prostu rewelacja. Dla mamy na Dzień Matki taki wyczaruję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Super, taki torcik bardzo mnie kusi, kojarzy się z piękną, słoneczną pogodą i słodkim lenistwem :)
OdpowiedzUsuńFajny lekki torcik:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
xxBasia
Świetne, lekkie ciasto, idealne na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńPrzypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :) Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział :)
OdpowiedzUsuńTyle razy widziałam łabędzi puch, a jeszcze nie robiłam. Chyba czas nadrobić zaległości.
OdpowiedzUsuń