21 września 2016

Pulpety z jarmużem

Juz myślałam że  nie dam rady wrzucić przepisu- dopadał mnie jakiś wirus i niestety nic mi się nie chce:(
Ten przepis jest z ubiegłego tygodnia, ale było pysznie i myślę że warto wypróbować przepis, a ja będę do niego jeszcze nie raz wracała, bo pulpety bardzo lubimy.

Udało mi sie dostać ekologiczny jarmuż, a że mam go jeszcze trochę to zajadam na wiele sposobów.

Do pulpetów użyłam mięsa z udźca indyczego, ale można dodać inne w zależności co macie w lodówce, za zamiast jarmużu zieloną pietruszkę i też będzie pysznie.


Składnik

600g mięsa z udźca ( bez kości i skóry)
1  cebula
1 duży liść ( 2-3 garści jeżeli macie juz oczyszczony)
1 jajko
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki kremówki
1 l wywaru warzywnego lub rosołu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki koperku
2-3 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe.
mąka do oprószenia pulpetów +1 łyżka do sosu


Oczyszczone mięso mielę w maszynce do mięsa.
Jarmuż oczyszczam tzn usuwamy wszystkie nerwy i kroję w cienkie paseczki.
Cebulę kroję w kosteczkę i przesmażam na 2-3 łyżkach oleju- studzę.

Do mięsa dodaję jarmuż, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz- dokładnie wyrabiam rękami przez  5-6 minut.
Łyżką nabieram masę i formuję w zwilżonych zimną wodą rękach okrągłe pulpeciki.
Pulpeciki lekko obtaczam w mące.


W garnku zagotowuję wywar lub  bulion, dodaję ziele angielskie i liść laurowy.
Pomału, tak żeby nie przerwać gotowania wkładam pulpety i gotuję 15 minut.
Śmietanę rozrabiam z mąką i wlewam do pulpetów- gotuję jeszcze 1-2 minuty.
Przed podaniem posypuję zieleniną.

Najlepiej smakują z makaronem, ale można podać też z ryżem czy ziemniakami

Smacznego


11 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować! :) Zapraszam na nowy post. Tym razem przepis na orientalnego kurczaka z dynią w sosie z nerkowców. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu, pulpety to jedno z ulubionych dań mięsnych u nas w domu. Tym bardziej z mięsa z indyka. Są delikatniejsze w smaku. A dodatek jarmużu czyni jer jeszcze smaczniejszymi.
    Kochana, a Ty się nie dawaj chorobie i szybko się kuruj. Zdrówka Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Właśnie mam trochę jarmużu z którym nie mam co począć :)
    Kupiłam go ze względu na córkę, której lekarka zaleciła picie koktajli z jarmużem ale mały pimpuś nie chce tego tknąć. Znalazłam też przepis na chipsy z jarmużu ale nie smakowały nam. Były zbyt trawiaste.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowo z tym dodatkiem jarmużu!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie wszelkie puleciki mają wzięcie, fajne Ci wyszły, dodatek jarmużu ciekawy! Zdrowiej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo zdrówka, bo u nas też wszyscy w koło chorzy :( :*
    Marzy nam się jarmuż ale w sklepach tylko szpinak nam się trafia :P Pulpety świetne, bo z fajnym dodatkiem zieleninki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham jarmuż, szkoda że moi domownicy nie podzielają mojej miłości. Buziolki

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią bym wpadła na takie kotleciki, wyglądają pysznie. Bardzo lubię jarmuż :-) świetny pomysł na dodanie go do mięsa. Miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Que delicia amei a postagem, bom final de semana e obrigado pela visita
    Blog: https://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br/
    Canal:https://www.youtube.com/watch?v=DmO8csZDARM

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, bardzo lubię takie pulpeciki:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)