2 września 2015

Serek z jogurtów greckich

Serek typu almette, ale o niebo lepszy.
Poza tym wiemy dokładnie co jemy:)
Robiłam już z zieloną cebulką i z rzodkiewką ( każda osobno i równocześnie) ale żadna nie dotrwała do zdjęć, tak szybko znikają:D
Przepis banalnie prosty i temu kto go wymyślił należą się słowa podziękowania i uznania.



Składniki:
2 duże jogurty typu greckie- u mnie każdy po 440g
szczypiorek - u mnie pęczek, ale to zależy kto co lubi
pół łyżeczki soli - u mnie morskiej
pół łyżeczki czosnku suszonego

dodatkowo
gaza

Jogurty przekładam do miski, dodaje posiekany szczypiorek i przyprawy.
Dokładnie mieszam.

Podwójnie złożoną gazę układam na durszlaku lub dużym sitku i przekładam na nią przygotowany jogurt.
Chwytam za rogi i związuje tobołek.


Teraz trzeba już tylko znaleźć miejsce gdzie serek będzie mógł swobodnie i spokojnie wisieć przez 24 godziny i już jest gotowy:)

Można przełożyć do pojemniczka i schłodzić lub od razu zajadać, jest rewelacyjny z ogórkami kanapkowymi i pomidorem prosto z krzaczka, mniam :D


31 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo jaki fajny pomysł :) Kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O widzę Reniu że użyłaś swoje ogóreczki w paseczki :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu już dwie z pięciu porcje zjedzone ciekawe do kiedy wystarczą:)

      Usuń
  4. Robiłam ten serek już wiele razy z różnymi dodatkami, jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest pyszny potwierdzam, ja robiłam z ziołami, a wpis czeka w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój też trochę czekał, bo przetwory miały pierwszeństwo :)

      Usuń
  6. Zgadzam się z Tobą Reniu, ten serek jest pyszny. Robiłam podobnie z innymi dodatkami. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu tak samo uważamy- serek jest rewelacyjny

      Usuń
  7. Miałam go zrobić, ale jakoś wyleciało mi to z głowy, muszę to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zagości i na moim stole,super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł nie mój, ale dziękuje i polecam:)

      Usuń
    2. Reni zrobiłam wczoraj,dziś już możemy go jeść,dałam dodatkie takie,jakie lubimy,serek jest super,ma lekką konsystencję,pyszny:)

      Usuń
    3. u mnie jest cały czas, zmieniam tylko dodatki :)

      Usuń
  9. Zrobił na mnie wrażenie, że w taki prosty sposób można go samemu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiolu ja też byłam zaskoczona, teraz robię go ciągle, zmieniaj ac tylko dodatki :)

      Usuń
  10. Jest genialny! Robimy bardzo często :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana znowu smakowitości! podrzuciłam od razu gotowego linka z Twoimi ogórkami kanapkowymi... nie lada mega super sposób na ogórki i nie tylko :)
    w wolnej chwili zapraszam do mnie
    pozdrawiam aga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko staram sie jak mogę, tym bardziej, że my też lubimy dobrze zjeść:D
      pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  12. Kto by pomyślał, że w domowych warunkach i tak prosto można takie pyszne cudo wykonać.

    OdpowiedzUsuń
  13. a jakby tak na slodko go zrobic? np z cynamonem i erytrytolem ? hm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia, nigdy nie próbowałam,ale u mnie raczej na słodko nie lubią:)
      ale proponuje wypróbować przepis i koniecznie dać znać czy i jak smakował :D

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)