Szybki i pyszny obiad z wykorzystaniem resztek mięsa z poprzedniego dnia- zostało około 2 porcji, dla 4 osób stanowczo za mało, dołożyłam jeszcze resztę wędliny- czyli bigos na winie lub przegląd lodówki :)
Jeżeli lubicie młodą kapustkę tak jak my, to ta propozycja będzie wam smakować.
Bigos jest lekki i bardzo wiosenny- po prostu pyszny!
Z młodej kapustki na blogu już są surówka "połówka" i kapusta z zaklepką
Polecam wszystkie przepisy :)
Składniki:
1 większa kapusta młoda ( u mnie około 800g)
150 g boczku wędzonego
300 g duszonego mięsa wieprzowego ( razem z resztka sosu)
1 cebula
100g wędliny ( u mnie szynka)
3-4 całe pomidory suszone czyli 6-8 połówek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz ziołowy do smaku
łyżka czubrycy- pasuje zarówno zielona jak i czerwona
łyżka octu winnego
Kapustę drobno kroję, zalewam wodą, ale tak, żeby kapusta nie była nią przykryta.
Solę i dodaje kminek i gotuje 10 minut.
W tym czasie boczek kroję i podsmażam razem z cebulą na złoto.
Pomidory, pieczeń i wędlinę kroję w kostkę.
Ugotowaną kapustę odcedzam, niezbyt dokładnie lub pozostawiam trochę wody z gotowania.
Dodaję mięso, boczek, czosnek, przecier pomidorowy,pomidory z zalewą i przyprawiam do smaku.
Wszystko razem duszę przez 10-15 minut, uważając, żeby nam sie nie przypaliło.
Na koniec posypuje koperkiem.
Najsmaczniejszy jest po tzw przegryzieniu i odgrzaniu :)
Smacznego !
Reniu mniam... i wiesz co pomyślałam, żal ..... :)
OdpowiedzUsuńKaziu ,no cóż, szkoda kochana, szkoda:D
UsuńWłaśnie przytachałam z targu wielką kapuchę i pasowało by zrobić z niej coś, może taki bigosik
OdpowiedzUsuńAniu ugotuj, moja rodzina zawsze sie nim zajada i jest walka o resztki:)
UsuńMoja kapucha czeka....na swoją wielką rolę :) Buziole Reniuś :****
OdpowiedzUsuńu mnie kapuchy nie nadążają z dojazdem:D
Usuńmiłej niedzieli Eluniu, pozdrawiam serdecznie:)
Mnaim, mniam. Taki bigosik chodził mi ogłowie od jakiegoś czasu. Ale tylko chodził i go nie zrobiłam. Dlatego wpraszam się do Ciebie na jedną porcję :) No, taka miseczka wystarczy :):)
OdpowiedzUsuńKrysiu częstuj sie, ale koniecznie sama tez przygotuj, bo bigosik jest pyszny:)
UsuńO matko, właśnie jesteśmy po słodkim deserze ale jak patrzymy na ten bigosik to chętnie coś takiego wytrawnego by się zjadło :D
OdpowiedzUsuńja go lubie bardzo :)
UsuńBigos z młodej kapusty smakuje mi najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńmoja mała je tylko taki- z kiszonej nie tyka
UsuńKolejny fajny pomysł na kapuchę:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńOj zjadłabym porcyjkę z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ja też :)
UsuńJedno z moich ulubionych letnich dań :)
OdpowiedzUsuńto tak jak u nas- wszyscy bardzo je lubią:)
UsuńBigos z młodej kapusty jest smaczny zarazem delikatny i czuć wyjątkowo świeży aromat;))
OdpowiedzUsuńzgadza sie w 100% :)
UsuńKurcze, nigdy nie robiłam bigosu z młodej kapusty. Ale chyba spróbuję.
OdpowiedzUsuńKaro polecam, bigos jest pyszny :)
UsuńPyszny bigos :) Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńJaki pyszny bigosik do tego moje ulubione pomidory suszone. Niebo w buzi :-)
OdpowiedzUsuń