choć tak naprawdę to znane jest jako " Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg. Ewy Wachowicz
To ciasto jest rewelacyjne!
I to pod względem smaku jak i przygotowania.
Polecam tym co nie lubią, nie potrafią lub boją się przygotowywać ciasto drożdżowe.
Podchodziłam do niego kilka razy z oporem i niedowierzaniem i jak się okazało całkowicie nie potrzebnie,
dlatego polecam :)
z truskawkami smakuję świetnie, ale tak samo polecam z śliwkami i jabłkami oprószonymi cynamonem
Przepis znalazłam tutaj i zrobiłam z połowy porcji z małymi zmianami.
Proporcja na kwadratową blaszkę 23x23 cm
Składniki:
300g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki letniego mleka
50 g drożdży
Kruszonka
50g masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo
drobne truskawki
Ilość cukru można zmniejszyć, ja jednak miałam kwaskowate truskawki i dlatego taka ilość.
Na dno dużej miski rozkruszam drożdże, posypuje je cukrem, zalewam rozkłóconymi jajkami, mlekiem i olejem.
Całość posypuje równomiernie przesianą mąką.
Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w zaciszne miejsce na 3 godziny- tak, tak zapominamy o nim na pełne 3 godziny :D
Po tym czasie ciasto mieszam ( ja to zrobiłam robotem) i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładam owoce i posypuje kruszonką- piekę 30 minut w 180 stopniach
Kruszonka:
Masło kroję na małe kawałki, zasypuje cukrem i mąką i rozcieramy ręcznie do powstania kruszonki.
Smacznego:)
Nie robiłam takiego, przepis zabieram ze sobą i wypróbuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńAniu polecam :)
UsuńMamy taką słabość do tego ciasta, że mama zawsze musiała je robić jak nas w domu nie było, bo inaczej znikło zanim jeszcze zdążyło ostygnąć :D
OdpowiedzUsuńja niestety z ciastem drożdżowym muszę uważać, ale mój M tez dobiera sie do niego nim wystygnie:D
UsuńMy też musimy uważać. Zwłaszcza Angelika, która potem cierpi na bóle brzucha dwa dni, ale drożdżowy tak pachnie, że nie da się oprzeć :P Dlatego już prawie dwa lata go nie jadłyśmy :/
UsuńJak na leniwca znakomicie się prezentuje :)Miłego wieczoru Reniuś :***
OdpowiedzUsuńdzięki Eluniu i również pozdrawiam:)
UsuńReniu, przymierzałam się i ja do tego przepisu, ale z braku czasu, podesłałam link mojej przyjaciółce i ona upiekła. Bardzo chwaliła. Nawet fotki przysłała. Czas więc chyba, żeby zrobić to pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńKrysiu warto go upiec, bo i szybkie i smaczne:)
UsuńChyba mnie namówiłaś Reniu i upiekę właśnie to. Tak mam ochotę.
OdpowiedzUsuńOstatnio więcej piekłam , na komunię Wiki - 4 ciasta tydzień póxniej dla Pawła na 18-tkę. Lubie piec ale gorzej później bo lubie też jeśc jak są a kg przybywają. Pozdrawiam cieplutko
Kaziu napiekłaś się ostatnio :D
Usuńciasta drożdżowe mają chyba najmniej kalorii wię kawałek nie zaszkodzi:D
Renatko wspaniałe ciasto :-) uwielbiam wszelkie wypieki z truskawkami :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Marzenko:)
UsuńMmm, drożdżowe z truskawkami nie ma sobie równych, szczególnie takie łatwe do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńu nas jeszcze z borówkami i śliwkami ma branie:D
UsuńLubię takie szybkie owocowe ciasta!
OdpowiedzUsuńja też
Usuńszczególnie jak to są drożdżowe z resztą mogę się pobawić :D
Ciasto wygląda naprawdę smakowicie, gratuluję.
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie:)
Usuńrobiłam to ciasto i polecam - jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle mi "smaka" napędziłaś, wygląda przepysznie:) Letnie ciasta z owocami nie mają sobie równych, przynajmniej dla mnie;) Musze koniecznie wypróbować, bo jakoś z drożdżakami nigdy nie było mi po drodze. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDo takiego ciasta buzia sama sie usmiecha. Wyrosnięte ładnie, maślana kruszonka, owoce - najlepsze domowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie leniwce - też bardzo często robię podobne
OdpowiedzUsuńMoże i leniwiec ale jaki dobry. Szybko znika podejrzewam. Dużo kruszonki mniam
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie podziwiam leniwca i zastanawiam się czy można użyć mrozonych truskawek?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ze tak późno, ale gdzieś mi sie komentarz zapodział
Usuńmyślę że można, tylko wcześniej proponuję je rozmrozić na sitku, żeby nie były za mokre, bo z ciasta będzie zakalec :)
pozdrawiam serdecznie i udanych wypieków życzę:)