Lubicie? bo ja tak i to bardzo, ale zdecydowanie mniej lubię je przygotowywać, bo roboty dużo.
Łatwiej jest nafaszerować paprykę i choć smak jest inny, obie wersje smakują wybornie.
Tym razem jednak skusiłam się na gołąbki gdy zobaczyłam w sklepie piękną dużą kapustę, która wręcz wołała "weź mnie" :) no to wzięłam, dokupiłam od razu mięso i obiad mam zaplanowany.
Z podanej porcji wyszło 14 gołąbków :)
Składniki:
1 kapusta włoska
700g mielonej łopatki
1 szklanka suchego ryżu
1 duża cebula
200 g boczku wędzonego
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy
1/4 łyżka masła
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 l mocnego wywaru warzywnego ew 2 rosołki warzywne
1/2 szklanki kremówki 30 %
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki
Dodatkowo
sól i cukier dodo gotowania kapusty
Ostrym nożem wykrawam głąb i kapustę wkładam do wrzątku, po kilku minutach gotowania stopniowo oddzielam wierzchnie liście.
Liście ponownie wkładam do wrzątku i gotuje 10-12 minut.
Łyżką cedzakową delikatnie wyciągam z wody i studzimy.
Z zimnych liści delikatnie odkrawam najgrubszy nerw.
Ryż gotuje w lekko osolonej wodzie 10 minut, odcedzam i studzę.
Boczek kroję w kostkę i podsmażam do wytopienia tłuszczu- dodaję cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę- podsmażam, odkładam na talerz i studzę.
Tłuszcz nie wylewam, przyda się do sosu.
Do mięsa dodaje wystudzony ryż, boczek i cebulę, jajko i przyprawiam dość mocno, żeby gołąbki nie wyszły mdłe.
Masę dzielę na 14 części i rozkładam na przygotowanych liściach.
W pierwszej kolejności zwijam boki, potem roluje gołąbki- nadmiar kapusty odcinam
Przygotowuje prosty sos pomidorowy:
W dużym garnku roztapiam masło, dodaje tłuszcz z boczku i mąkę- dokładnie rozprowadzam i zalewam szklanką zimnego wywaru
Ciągle mieszam do zagotowania, potem wlewam resztę wywaru i dodaje koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Sos zagotowuje, dodaje przyprawy i wkładam gołąbki- całość duszę razem około godzinę.
Smacznego!!
Czy lubię? Uwielbiam, ale też nie przepadam za robieniem, dlatego chętnie zjadam kiedy mama przygotuje :D
OdpowiedzUsuńu mnie jest na odwrót- mama czeka, aż ja zrobię, ale po latach się jej należy:)
UsuńI teraz Reniu mam kłopot. Bardzo lubię gołąbki. Nawet lubię je robić. Ale leżę chora i chyba do niedzieli nie wyjdę z łóżka. A musiałabym zrobić zakupy, żeby zrobić takie pyszne gołąbki ja Twoje :)
OdpowiedzUsuńKrysiu gołąbki nie odlecą- zdrowie ważniejsze:) u mnie też sztafeta z grypą podaj dalej.
UsuńPozdrawiam cieplutko i dużo zdrówka Ci życzę:)
Gołąbki uwielbiam, ale jeszcze nigdy samodzielnie nie robiłam, bo to w końcu sporo roboty :) Ale "na gotowe" bardzo chętnie :)))
OdpowiedzUsuńAniu jest pracy, dlatego sama robię bardzo rzadko:)
UsuńBardzo lubię gołąbki, ale masz rację troszku z nimi pracy, ale warto :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńwidząc miny mojej rodzinki zdecydowanie warto:)
UsuńUwielbiam gołąbki właśnie takie tradycyjne. Wolę jednak robić te z kapustą w środku. Ale czasami tak mam ochotę , ze muszę robić:)
OdpowiedzUsuńKaziu ja robię takie, ale przepisów i sposobów jest mnóstwo i każda gospodyni ma swój sposób, a każdy pyszny:)
UsuńJaką ja mam ochotę na gołąbeczki! :) Muszę, koniecznie muszę je zrobić. Jeszcze ten boczek... marzenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki :)
boczek nadaje fajny smak, ale można zrobić i bez niego:)
Usuńtakie domowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze:)
UsuńUwielbiam!!! Robiłam ostatnio z pekinki, ale wolę takie zwykłe, lepiej mi smakują :) Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńz pekinki robi się szybko, ale smak zdecydowanie inny:)
UsuńA u Reni dziś ptaszki i to jakie ładniutkie. :)
OdpowiedzUsuńza ptaszki to ja podziękuje- no nie tknę sie takich gołąbków, za nic:(
UsuńUwielbiam je! A wyszły ci takie wspaniałe, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
dzięki:) były pyszne:)
Usuńkochamy gołąbki :)
OdpowiedzUsuńmy też, tylko robić już mniej:)
Usuńuwielbiam uwielbiam uwielbiam !!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają !
zostaję tu na dłużej i zapraszam do siebie :)
www.filizanka-smakow.blogspot.com
witaj:) bardzo sie cieszę, że zawitałaś w moje progi:)
Usuńuwielbiam, ale tylko w okresie zimy.. tak nie wiem dlaczego, ale w lato nie smakują mi tak samo jak w zimie.. :D
OdpowiedzUsuńBogato nadziałaś, pysznie ;)
w lecie nam też nie smakują- chyba że w wersji wegetariańskiej:)
UsuńJa uwielbiam, muszę poprosić teściową, żeby mi je zrobiła :D
OdpowiedzUsuńmoja teściowa nie robi- woli kupić gotowe:(
UsuńMam tak samo jak ty robić nie lubię jeść tak ha ha. moje ulubione w kapuście włoskiej
OdpowiedzUsuńw włoskiej są lepsze:)
UsuńRenia ja uwielbiam ale zawsze na łatwiznę idę ... szatkuje kapuchę i dokładam do farszu , formuje takie rolki, opiekam , układam w naczyniu , zalewam wywarem i do piekarnika, a sos to już tylko dodatek :)
OdpowiedzUsuńteż tak robiłam Joasi, ale to już nie to samo:) a duszenie w sosie obowiązkowe, zupełnie inny smak i gołąbków i sosu:)
UsuńLubię!!! jeść,ale nie robić:)
OdpowiedzUsuń