Nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje wybornie- lekka słodycz i kwaskowatość owoców, z porzeczkami polecam szczególnie w upalne dni, a przyznam, że znika w zastraszającym tempie.
Mój ślubny jak tylko go zobaczył, to stwierdził,że w końcu jakieś normalne ciasto:) a na to miano w/g niego zasługuje tylko zebra, murzynek i właśnie to ciacho:)
Składniki
1 kostka margaryny ( u mnie tylko palma)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
mały cukier waniliowy ( można ominąć)
Dodatkowo
2 szklanki porzeczek czerwonych
cukier puder
Porzeczki myję pod bieżącą wodą i dokładnie suszę .
Suche odrywam od gałązek i posypuje łyżką mąki ( odebraną z 2 szklanek, nie dodatkowo ilość) delikatnie najlepiej przez potrząsanie mieszam.
Palmę rozpuszczam i studzię.
Całe jajka ubijam około 10 minut z cukrem, tak długo, aż masa zbieleje.
Dodaję stopniowo pozostałą mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu nie przerywając ucierania, cienkim strumienie wlewam tłuszcz, mieszam do połączenia sie składników.
Ciasto przelewam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Na górę, w miarę równomiernie wysypuję owoce.
Ciasto piecze się w 180 stopniach przez około 30-35 minut do suchego patyczka.
Upieczone i gorące ciasto posypuję cukrem pudrem
Moje uwagi:
- gałązki najłatwiej odrywać przy pomocy widelca
Smacznego!!
Pyszne ciasto, z porzeczkami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńporzeczki równoważą słodkość ciasta i dla tych co nie lubią zbyt słodkich jest idealne:)
UsuńWitam! Wspaniały przepis! Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńdzięki za zaproszenie, niestety moje zgłoszenie jest odrzucane:( a szkoda
Usuńwygląda smacznie nie używałam jeszcze porzeczek do ciasta:)
OdpowiedzUsuńJustynko wypróbuj, bo warto:)
UsuńTakie ciasta to dla mnie numer 1
OdpowiedzUsuńPięknie i pyszne :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
tak to ciasto ma swoich fanów:)
UsuńProste ciasta zawsze najlepsze:)
OdpowiedzUsuńdokłądnie:)
UsuńJuż wiem dlaczego Reniuś ono szybkie....bo szybko znika :) buziole
OdpowiedzUsuńto też:)
Usuńjak nie wygląda?! Wygląda jak ciasto z owocami, czyli te najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńniestety wyglądało- ślad pozostał tylko na zdjęciu:)
UsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńale mi smaka narobiłas
OdpowiedzUsuńnic tylko musisz upiec:)
UsuńPoproszę kawałek, pyszne ciasto, takie lubię :)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę:)
UsuńO, akurat mamy na działce sporo porzeczek, to chyba się skuszę na ten przepis.
OdpowiedzUsuńteż sobie zostawiałam jeden krzaczek, będę musiała powtórzyć:)
UsuńCiasto przepyszne, ale ta kwaterka na owoce bombowa.
OdpowiedzUsuńTo ciasto to prosto i do celu (celem zadowolenie niebotyczne) :)
dzięki:) też mi się podoba, a jaką miałam radochę, jak ją wygrzebałam z kupy złomu na pchlim targu za całe 2 zł:)
UsuńMasz rację trzeba korzystać z porzeczek póki sa. Sama skusiłam się na ciasta porzeczkowe. Wygląda pysznie twoje ciasto, pachnie porzeczkami i widać że jest smaczne :-)
OdpowiedzUsuńOj było Madziu:)
UsuńDobry przepis na ciasto z owocami:) Ja piekłam jogurtowy, ale niestety bez szału, nawet nie dałam na bloga :(
OdpowiedzUsuńto polecam ten przepis- stary, nawet bardzo i wypróbowany na wiele sposobów, nawet zimą z owocami z kompotów:)
UsuńMoje porzeczki zostały pochłonięte przez sarny zimą ... wrrrrr dopiero odbijają od korzeni :)
OdpowiedzUsuńWitam! Czy mogę użyć mrożonych porzeczek?
OdpowiedzUsuńmyślę że tak, tylko proszę je leciutko rozmrozić i obsypać mąką, bo inaczej na pewno pójdą na dno:)
UsuńCiasto rewelacja.Robiłam je już z różnymi owocami i każde znikało zanim dobrze ostygło.Polecam i dziękuję za wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńu mnie jest tak samo:)
Usuńchoć porzeczki to moje faworytki
pozdrawiam cieplutko
podaj proszę rozmiar Twojej blaszki mam z objetoscia duży kłopot.Ram mi ciasto wykupi,a raz jest taki,że można go skrobac z blaszki.
Usuńmoje blaszki maja 22x 37 cm- mierzyłam dno:)
UsuńCzy uda sie z rabarbarem? Kawałki obsypać mąką? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, ze z rabarbarem nie robiłam,
Usuńale robiłam z śliwkami i te nie oprószałam mąką, myślę że rabarbar jeżeli będzie pokrojony na cienkie paseczki też nie będzie trzeba:)
Właśnie tego szukałem i się nie przejechałem. Póki co na ciepło (z czarną poprzeczką) prosto z pieca super.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz:)
UsuńPorzeczki już czekają, będą piekła późnym wieczorem napisze jak wyszło:-)
UsuńHurrra! Moje pierwsze ciasto, ktore wyszlo! Dziekuje serdecznie. Jest dla mnie nadzieja;) Proste, szybkie, pyszne. Wszystko co potrzebne do szczescia:)
OdpowiedzUsuńWitam :) przed chwilką zajadaliśmy to cudo. Przepyszne, wilgotne, nie za słodkie. W sam raz na upały bo BARDZO orzeźwia
OdpowiedzUsuńUpiekłam.Bardzo dobre.Dziękuję i rozsławiam : http://uelizki.blogspot.com/2016/07/placek-z-porzeczkami-atwy-i-dobry.html
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuństandardowa blaszka 22x37 cm
UsuńSuper przepis :) taki jaki lubię ,,łatwy i przejrzysty :)
OdpowiedzUsuńJutro zrywam porzeczki i ciasto rodzina biedzie wcinać:)
Pyszne!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis;)Ciasto pyszne i nareszcie nie zrobił się zakalec.
OdpowiedzUsuńCórka nakupila porzeczek już wiem jakie ciasto jutro zrobię ;-)))
OdpowiedzUsuńCiasto super 👌 z czarną porzeczką wyszło super...dzieciaki zjadly jeszcze ciepłe
OdpowiedzUsuńJa właśnie dzisiaj piekłam ciasto z porzeczkami z przepisu od Pani, wyszło bardzo smaczne☺
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Wyszło super
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=1489144434439847&set=pcb.1489145017773122&type=3&theater
szkoda że nie mogę zobaczyć;)
Usuńale bardzo sie cieszę że smakowało i dziękuje za komentarz
Irena.Super ciasto-przepyszne,polecam
OdpowiedzUsuńjest juz w pieciu nie moge sie doczekac jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńWczoraj zerwalam ostatnie czerwone porzeczki z przydomowego ogródka, i dylemat co z nimi zrobić .Te ciasto to strzal w 10tke .Robi sie szybko i prosto jesli użyjemy robota planetarnego.I wychodzi niedrogo.Margaryna zamiast drogiego masła.Czas pieczenia ok 40min z termoobiegiem,fajnie urosło ,niewysuszone .Super smak zwłaszcza porzeczek które równoważą słodkosc ciasta.Inne kwasne owoce tez by chyba pasowały ale najlepsze z czerwona porzeczką .Wypróbowałam i polecam .
OdpowiedzUsuńHej, piękne to ciasto, i na pewno jest pyszne, dlatego jutro spróbuje zrobić �� To będzie moje pierwsze ciasto, stad pytanie czy powinnam blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia czy to nie jest konieczne. I jaki rozmiar blaszki powinien być,ponieważ mam blaszkę o zupełnie innym kształcie i boje się ze będą złe proporcje :(
OdpowiedzUsuńpod to ciasto nie trzeba wykładać papier do pieczenia, wystarczy nasmarować tłuszczem i wysypać mąką.
UsuńBlacha standardowa, u mnie to 22x 37 wymiary dna
Ciasto jest świetnie i na pewno się uda, tylko pamiętaj o 10 minutowym ubijaniu, daj znać jak wyszło
Pozdrawiam :)
Tylko nie margaryna
OdpowiedzUsuńzawsze możesz zamienić na masło:)
Usuń:D
OdpowiedzUsuńJutro pieke zobaczymy
OdpowiedzUsuńJa robie z synem a jak wyjdzie i bedzie dobre napisze
OdpowiedzUsuńZebrałam porzeczki z ogródka i upiekłam. Miało być na niedzielę, ale w sobotę każdy chciał dokładkę. Pycha!
OdpowiedzUsuńRewelacja w smaku i bardzo proste W wykonaniu bedzie moim przewodnikiem do innych owocow .....slicznie dzieki za przepis Pani Renato
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo smaczne, znika w mgnieniu oka! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńJa musiałam tylko 10 minut dłużej piec.
Witam. A czy to jest temperatura 180 z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńNie, ja piekę bez termoobiegu:)
UsuńPrzed chwilą wyszło z pieca, wygląda i pachnie obłędnie
OdpowiedzUsuńPiecze się pięknie, cudnie pachnie. Mam nadzieję, że nie będzie zakalca bo ślicznie wyrosło. Dziękuję za przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis jest super
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis jest prosty i szybki
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowane ale wygląda obłędnie. Super szybkie i z owoców z ogrodu
OdpowiedzUsuńWitam. Zrobiłam ciasto z mrożonych czerwonych porzeczek. Wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuńNawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić. Polecam 🙂