Smakuje dobrze i z pieczywem, zamiast innego smarowidła, lub jako dodatek np do lodów czy innych deserów
Składniki:
1 duże awokado- dojrzałe, ale bez przesady
4-5 łyżeczek miodu ( do smaku i u mnie z mniszka)
3 łyżki mleka w proszku
2-3 łyżki mielonych orzechów
Orzechy prażę na patelni do zrumienienia i studzę.
Awokado przekrawam na pół, łyżką wyciągam miąższ i razem z miodem miksuje na gładką papkę.
Dodaje kakao i mleko w proszku, dokładnie mieszam, a na końcu dodaje orzechy.
Krem przekładam do słoiczka i chłodzę.
Krem nie jest twardy, nawet po wyciągnięciu z lodówki łatwo daje sie rozsmarować.
Moje dziewczyny smarują min nawet herbatniki czy biszkopty:)
Moje uwagi:
-można dodać orzechy włoskie lub laskowe, obie wersje są pyszne
- ilość i wybór miodu zależy tylko od naszego smaku i możemy go tak regulować
Smacznego:)
Robiłam wczoraj, aż mi się rozdrabniacz zepsuł jak mieliłam na masło orzechy ;/ ale się dziś śmiałam jak synek jadł :D Następne spróbuję z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńa to z samych orzechów ? będzie inaczej smakowało, ale to też jest pyszne:)
UsuńI znowu ślinka cieknie, nie nadążam przełykać. Reniu ależ mam ochotę jak patrzę na ten smakowity krem. Dziś dziewczynkom robiłam naleśniki, muszę w następnym tygodniu zrobić im z takim kremem:)
OdpowiedzUsuńz naleśnikami też będzie smakował, tym bardziej, że nie jest za słodki:)
UsuńJaki świetny kremik :) Ja też Reniu wolę wszystko robić pod swój smak. Na tyle ma się już tej garowej wyobraźni, że można po swojemu :) pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńdokładnie Eluś:)
UsuńŚwietna sprawa! Lubimy wszelkiego rodzaju smarowidła do kanapek, więc z awokado jak najbardziej musimy wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję ,ze będzie smakował:)
Usuńale bym taki jadła łyżeczkami:d
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:)
UsuńZ awokado nie robiłam, pora to zmienić:) Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBeatko, jak tylko lubisz awokado i jego strukturę to polecam:)
UsuńMogę taki jeść prosto ze słoiczka, pycha! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmój ulubiony ! :) Uwielbiam go <3
OdpowiedzUsuńCiekawy krem .
OdpowiedzUsuńNie przepadam za avodado ale może w kremie jest dobre. Podeślij troszkę może się przekonam :-)
OdpowiedzUsuńMadziu spróbuj, może w kremie Ci zasmakuje, choć moja średnia nie lubi awokado za konsystencje i dlatego dodałam orzechy i to i tak go wyczóła
UsuńWow, ciekawy, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki, mnie smakuje:)
UsuńAvokado wolę na słono :)
OdpowiedzUsuń