Ciasto podobne do tego z pizzy, ale z dodatkiem ziół i nieco inaczej podane.
Zapiekanki różnią się trochę składnikami :)
Składniki:
300g mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
50 g drożdży
płaska łyżeczka suszonego tymianku
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
50 g drożdży
płaska łyżeczka suszonego tymianku
płaska łyżeczka suszonej bazylii
Dodatkowo
Plasterki boczku wędzonego lub szynki
cebula
ogórek kiszony ( nie koniecznie)
Marynowana nasturcja lub kapary.
sos pomidorowo paprykowy lub ketchup
150- 200g sera żółtegoZagotowuję wodę, dolewam ją do zimnego mleka i rozpuszczam drożdże.
Do mąki, dodaję olej, rozczyn i czosnek roztarty z solą.
Dokładnie wyrabiam ciasto.
Dużą blachę smaruję łyżką oleju i przekładam na nią rozwałkowane ciasto.
Ciasto dzielę np na 4 części i wałkuję na prostokąty
Dużą blachę piekarnikową smaruję łyżką oleju i przekładam ciasto.
Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce i przygotowuję farsz.
Cebulę kroję w pióra i lekko na łyżce oleju lub masła obsmażam- tylko do chwili gdy zmięknie.
Nie jest to konieczne, ale u mnie mała inaczej wyciąga całą cebule.
Tak samo z boczkiem- można ale nie trzeba lekko podsmażyć go na suchej patelni- będzie mniej tłuszczy na zapiekance i zmienia się też smak samego boczku.
Ciasto smaruję pastą pomidorowo- paprykową ( brak przepisu jeszcze na blogu) lub keczupem i układam boczek lub szynkę, na górę ogórki i rozrzucam łyżkę kaparów.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 195 st 15 minut, posypuję startym serem i dopiekam kolejne 5-7 minut.
Ale mi ślinka cieknie. Z wielką ochotą schrupałabym Renatko tę zapiekankę . Uwielbiam zioła. Szkoda, że nie mam Cię w zasięgu ręki. :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię zioła, i to do tego stopnia że świeże mam cały rok a i tak ciągle coś suszyłam :)
UsuńReniu, ależ świetna zapiekanka. Zdarza mi się często robić zapiekanki. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja też robię, bo muszę- dzieci bardzo lubią wszelkie fast foody a na takie domowe mam wpływ składnikowy:)
Usuńmniam zjadłabym taką:d
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajne składniki,taka trochę inna pizza.
OdpowiedzUsuńTak, Chris to ciasto jest podstawowym ciastem do pizzy ( u mnie) z dodatkiem ziół.
Usuńpodane w różny sposób i z innymi dodatkami, ale takie najbardziej lubimy:)
Już pakuję się i jadę na to cudeńko.
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
UsuńW tych zapiekankach fajne jest to, że można na nich ułożyć co tylko nam się podoba lub akurat mamy pod ręką:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, to co nie chcą zjeść na kanapce- tu zjedzą i jeszcze mlaskają:)
UsuńSkusiłabym się na pewno !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle pyszności, taka jak lubię, zielone jest też ha ha. Fajne przyprawy do ciasta dodałaś :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu:) lubię takie ciasto z ziołami, nadają mu charakteru :)
UsuńŚwietny pomysł na zapiekanki :) Cudo!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuń