Składniki:
300g mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
50 g drożdży
dodatkowo:
boczek wędzony
ogórek kiszony
groszek konserwowy
papryka czerwona lub pomarańczowa
cebula
2-3 łyżki groszku konserwowego
pikantny sos paprykowo- pomidorowy ew ketchup
20o g sera żółtego
4-5 pieczarki
Sos
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
Ciasto:
Zagotowuję wodę, dolewam ją do zimnego mleka i rozpuszczam drożdże.
Do mąki, dodaję sól, olej i rozczyn
Dokładnie wyrabiam ciasto.
Dużą blachę piekarnikową smaruję łyżką oleju i przekładam na nią rozwałkowane ciasto.
Lubimy grube ciasto dlatego zostawiam pizze na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Jeżeli ciasto ma być cienkie to nakładamy od razu sos paprykowo- pomidorowy i dodatki: paprykę boczek pokrojone w paski, ogórek i pieczarki w plasterki, cebulę w półplasterki ( cebulę warto choć przez chwilę przesmażyć na oleju) odsączony groszek.
Piekarnik nagrzewam do 180st C, wkładam blachę i piekę pizze przez 20 minut.
Po tym czasie posypuję serem i wkładam jeszcze na 5 minut, aż ser się rozpuści.
Sos
Majonez mieszam z jogurtem, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z szczyptą soli.
Sos można zrobić kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki
Smacznego!!
Ale bym zjadła pizzę...chyba muszę jutro coś pomyśleć w tym kierunku. :)
OdpowiedzUsuńElu polecam, bo jest pyszna i sprawdzona na wszelkie sposoby:)
OdpowiedzUsuń