Strony

7 kwietnia 2019

Ciasto kruche orzechowe bez glutenowe

Tarty i tarteletki nie pojawiają sie u mnie za często- lubimy, ale nie tak jak kawałek ciasta.
Od kąt jednak  wiem, ze Mała powinna być na diecie bezglutenowej ciągle eksperymentuję z ciastami.
To wyszło dopiero za trzecim razem i myślę że jest już ok, choć jest bardzo kruche i trzeba czekać z nadzieniem, aż porządnie wystygną.


Składniki:
150g mąki ryżowej
90g mąki orzechowej
80 g skrobi z tapioki
150 zimnego masła
3 jajka M lub 2 L
3 kopiate łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli


Mąki mieszam ze sobą, przesypuję na stolnicę.
Dodaję pokrojone masło- siekam razem aż uzyskamy konsystencje kruszonki.
Ciasto zbieram w kopczyk, w środku robię dołeczek i wbijam jajka- razem siekam, a gdy sie połączą szybko wyrabiam rękoma.
Ciasto przekładam do woreczka i wkładam do lodówki na godzinę.
Następnie wylepiam foremki wysmarowane masłem, nakłuwam widelcem  na górę kładę folie aluminiową, wysypuję obciążenie ( specjale kulki, groch lub fasole) i piekę w 180 stopniach przez 20 minut.
Po tym czasie ściągam folię i dopiekam przez 10 minut na złoty kolor.
Po wystudzeniu można podać z ulubionymi konfiturami, owocami i bitą śmietaną, lub pianką z poprzedniego przepisu:)
Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Bardzo kształtne, wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie orzechowe ciastka są naszymi ulubionymi :) A tarta na takim spodzie to już w ogóle pychotka :) My też często robimy wersję na mielonym słoneczniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne, u nas kruche ma duże wzięcie ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się upiekły 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis Renatko :-) już widzę tarty z owocami i budyniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na mazurkowy spód!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super... wyszły bardzo zwarte, widać że się nie kruszą, co przy mąkach bez glutenu jest rzadkością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieco sie kruszą, najbardziej zaraz po upieczeniu

      Usuń
  8. Kolejny fajny przepis :) muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się taka wersja tego spodu - babeczk ;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)