Strony

20 stycznia 2019

Eklerki z lekkim egzotycznym musem

Bardzo lubię ciasto parzone, ale najczęściej stawiam na Karpatę (klik) ale tym razem postanowiłam przygotować eklery.
Powiem Wam, ze najlepiej wychodzą w prodiżu- dlaczego nie wiem, ale są bardziej chrupiące i delikatne. Ciasto parzone ma to do siebie, ze zawsze smakuje i to bez względu na to z czym podamy

Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale trzeba go dobrze wyprażyć  i   otwierania piekarnika podczas pieczenia jest całkowicie zabronione.

Tym razem podałam z musem egzotycznym, hm ,tak go nazwałam, bo w skład wchodzi świeży ananas i galaretka z mango, do tego świeże mango - musiałam wykorzystać oba owoce;)
Mus wyszedł przepyszny i jeszcze nie raz go wykorzystam.

Postawiłam na lekką wersję, ale zamiast mleka i śnieżki możecie dodać kremówkę i fix do śmietany
Zamiast musu można przygotować i inne masy, u nas w domu była to maślana z kawą, lub bita śmietana.

Polecam.

Składniki

Ciasto na ptysie

125g masła
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
5 jak M 4 L
1 kopiatą łyżeczkę proszku do pieczenia

Mus

1/2 średniego ananasa
2 łyżki cukru
1 szklanka wody
1 galaretka o smaku mango
1 szklanka mleka
1 op. "bitej śmietany " lub "Śnieżki"


Ciasto:
Masło razem z wodą zagotowuję.
Wsypuję mąkę i nie przerywając mieszania gotuję tak długo, aż na dnie garnka utworzy się biały nalot.
Masę studzę.
Do zimnej masy dodaję po jednym jajku, a na końcu proszek do pieczenia.
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i w dość dużych odstępach wyciskam szerokie paski ( u mnie podwójne, jeden na drugim)
Piekę 20 minut w 190 stopniach, potem wyłączam  temperaturę i dosuszam samym  termoobiegiem przez kolejne 5-7 minut.


Mus.
Ananas obieram i kroję w kostkę. Zalewam wodą, dodaję cukier i gotuję około 10 minut (do miękkości)
Syrop zlewam i dodaję do niego galaretkę- mieszam do rozpuszczenia, potem miksuję z owocami i  odstawiam do wystudzenia.
Mleko ubijam razem z "śnieżką" (tak jak w opisie) i wlewam do tężejącej galaretki- ubijam do połączenia.
 Odstawiam do lodówki.
Tuż przed podaniem miksuję mus i napełniam eklerki.

Eklerki rozcinam już  zimne, ale potrzebny jest do tego ostry nóż z piłką.
Na mus można rozsypać owoce pokrojone w kostkę a same ciastka oprószyć cukrem pudrem
Smacznego.


13 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie się prezentują, a z tą masą z mango i ananasem mogła bym zjeść wszystkie ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Eklerki jadłyśmy do tej pory zwykłe klasyczne ale takie egzotyczne wydają się być zupełnie nowym odświeżeniem smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ptysie :-) twoje Renatko wyglądają pysznie. Wpraszam się na kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie smakowicie wyglądają :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowita wariacja na temat klasyki. zapowiadają się super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne, po prostu od razu skradły moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super propozycja, wpraszam się na kawkę :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)