Ten przepis znalazłam tutaj(klik)
i podaje juz z moimi zmianami, bo jak zwykle musiałam coś pozmieniać;)
w wersji oryginalnej buł dla mnie ciut za słodki i podkręciłam go zmiksowanymi morelami.
Ciasteczka to biszkopty "Paryskie" z nadzieniem morelowym oczywiście:)
Wiadomo morele możecie zastąpić innymi owocami, ja użyłam słoiczek tych (klik)
Polecam ciacho jest pyszne:)
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
150 g masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
Masa budyniowa :
3 budynie śmietankowe ( bez cukru)
4 łyżki cukru
1 l mleka
Masa serowa
1kg sera twarogowego
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
200g masła
1 op budyniu śmietankowego ( bez cukru)
3/4 szklanki mleka
skórka z 1 cytryny
Polewa
1/2 kostki palmy
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
dodatkowo
słoik moreli w syropie
2 op biszkoptów paryskich z nadzieniem morelowym
Ciasto:
Wszystkie składniki siekam razem i wyrabiam gładkie ciasto.
Wałkuję na wymiar blaszki, nakłuwam i schładzam w lodówce przez około 30 minut, potem podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
Masa budyniowa:
Przygotowuję tradycyjnie- w części mleka rozrabiam proszek .
Do reszty dodaję cukier i zagotowuję.
Do gotującego się mleka wlewam rozrobiony proszek i mieszam do zagotowania.
Gorący budyń wylewam na ciasto kruche.
Odcedzam morele, owoce miksuję i rozkładam w miarę równomiernie na budyniu.
na to układam w równych odległościach biszkopty.
Masa serowa:
Ser mielę dwukrotnie.
Ucieram masło, stopniowo dodaję cukier i żółtka, na końcu ser i rozrobiony w mleku budyń oraz skórkę z cytryny.
Masę przekładam na biszkopty i piekę przez 45-50 minut.
W połowie pieczenia trzeba ciasto przykryć folią aluminiową.
Ciasto studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa:
Składniki polewy zagotowuję i wylewam na sernik.
Ciasto wkładam do lodówki, aż polewa się zetnie.
Smacznego :)
Reniu, to tak jak ja, też uwielbiam serniki. Ten Twój nie tylko pięknie wygląda, ale już czuję, że zjadłabym dwie porcje, bo kusi, kusi... :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę dwuwarstwowy sernik. Wspaniała propozycja na święta 😊
OdpowiedzUsuńMąż i ja bardzo lubimy serniki, ale nasze córki nie bardzo, stąd robię rzadko...niestety
OdpowiedzUsuńSerników chyba nie da się nie lubić <3 A z budyniem to już w ogóle mega :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a ten wygląda rewelacyjnie :) Przepadłam Reniu :)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje Twoj serniczek :)
OdpowiedzUsuńPycha serniczek :D
OdpowiedzUsuńAkurat tego serniczka nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSądzę, że byśmy się polubili. Kiedyś uwielbiałam serniki.
Teraz rzadko się kuszę na te pyszności. Szkoda.
Pozdrawiam :)
Wygląda pysznie☺
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, ma bardzo bogate wnętrze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik :)
OdpowiedzUsuńteż kocham serniki :)
OdpowiedzUsuńAle musi być pyszny! Do tego jak ciekawie wygląda :)
Pyszności, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńz budyniem! to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń