To mój ulubiony sposób na podawanie tych klusek w zimie.
Na same kluski przepis już podałam tutaj (klik) wiec nie będę się powtarzać
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Ten sos kocham miłością długą;D bo już w przedszkolu go kochałam najbardziej i właściwie kluski mogłam oddać koledze:)Potem ten sos pokochały moje córy i tak metodą prób i błędów udało mi się go odtworzyć.
Myślę że niejeden z czytających się zdziwi składnikami, ale proponuję spróbować nawet z tymi kupnymi kluchami:)
Może to taki nietypowy przepis, ale wczorajszy i dzisiejszy dzień przeleciał mi w przychodniach i jak zwykle wróciłam z bólem głowy i już nic nie chce
Sos truskawkowy
Składniki:
1 kisiel truskawkowy
1 dżem niskosłodzony truskawkowy "Łowicz"
750ml wody
Odlewam pół szklanki wody i rozrabiam w niej kisiel.
Resztę wody zagotowuję, dodaję kisiel i gotuję minutę czy dwie.
Do gorącego kisielu dodajemy dżem truskawkowy i mieszamy do połączenia się składników.
Gorącym sosem polewam kluski, a resztę wypijamy na deser.
Smacznego :)
u nas lepiej przyjęły się te na słono - z sosem grzybowym :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMega smaczny pomysł :) Bardzo apetycznie Reniu :)
OdpowiedzUsuńKażdy prosty sposób jest najlepszy. Przyda się taki sos w każdej chwili.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Reniu :)
ooo truskawki :) Wspomnienie lata... No takim cudem top bym nie pogardziła i pewnie jeszcze bym talerz wylizała:)
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy pampuchy na słodko :D
OdpowiedzUsuńReniu porywam jedną kluseczkę i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńMam taki sos :) tylko klusek w domu brak :)
OdpowiedzUsuńMniam :-) jak ja uwielbiam te buły :-) a tu jeszcze z truskawką :-)
OdpowiedzUsuńOoo! To musi być naprawdę wspaniały smak.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję niebawem.
Super! Wygląda kusząco ten sosik.
Pozdrawiam weekendowo :)
Uwielbiam drożdżowe kluchy <3
OdpowiedzUsuń