Połączenie warzyw z mięsem ma wiele korzyści, również smakowych, ale przede wszystkim znowu przemycam warzywa, a i nie trzeba dodatkowego sprzętu co dla wielu jest problemem.
Roladę przygotowuję bardzo rzadko, jest przy niej trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego wart- a rekomendacją niech jest to że zniknęła w dwa dni, a mała nie była, bo przygotowałam ją na blasze piekarnikowej i znowu słyszałam - czy będzie na święta??
Będzie, ale na Wielkanoc;D
Do przygotowania użyłam przyprawy Dobry smak "John " firmy Tradismak (klik)
i wiecie co- ta przyprawa to moja faworytka- nie za ostra, a mimo to wyrazista w smaku, cudnie podkręciła smak delikatnego mięsa drobiowego i myślę że będę ja często zamawiać, a i Wam polecam ;)
Dodałam też gotowy bulion, który otrzymałam od Firmy "Krakus" razem z innymi pysznościami za który bardzo dziękuję:)
Zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia, ale u nas jest szaro, buro i ponuro, a z lampą wychodzą jak widać
Składniki:
warstwa warzyw:
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
200g pieczarek
1/2 papryki
1 mała cebula
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 jaj
100g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
łyżeczka suszonego czosnku
1/2- 3/4 bulionu warzywnego "Krakus"
warstwa mięsna:
900g mielonego filetu z kurczaka
3 łyżki przyprawy Dobry smak "John"
2 łyżki musztardy
50g -100g sera żółtego
dodatkowo
100g sera żółtego
Zaczynam od przygotowania warzyw:
Marchewkę ,seler, pietruszkę, pieczarki obieram i ścieram na dużych oczkach.
Cebulę i paprykę kroję w drobną kosteczkę
Ser ścieram na małych oczkach.
Warzywa duszę na niewielkiej ilości oleju lub masła zaczynając od pieczarek, potem dodaję cebulę, paprykę i na końcu marchewkę z pietruszką i selerem- podlewam bulionem duszę razem około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje.
Całość studzę.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję olejem
Jajka ubijam na jednolitą puszystą masę, dodaję ser i zimne warzywa,- rozkładam na blaszce
Piekę 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( góra-dół)
Studzę, rozkładam 100g sera żółtego startego na małych oczkach
Warstwa mięsna:
Mielone mięso mieszam razem z musztardą i przyprawami - wyrabiam dokładnie i układam na podpieczonej warstwie warzywnej.
Najlepiej jest układać kupkami wielkości łyżki i rozpłaszczać rękoma
Wkładam ponownie do piekarnika i piekę kolejne 20 -25 minut
Posypuję serem (50g-100g)
Upieczoną roladę lekko studzę- delikatnie podważam długim i szerokim nożem i trzymając za papier zaczynam zwijać -dość ściśle ,
Najlepiej gdy są dwie osoby- jedna podnosi papier, druga podważa i zwija.
Zwiniętą odstawiam do ostygnięcia w zimne miejsce, najlepiej do lodówki
Smacznego:)
Dwa razy czytałam - zwijasz już upieczone mięso. Dopiero po wyjęciu z piekarnika robisz roladę?
OdpowiedzUsuńTak po upieczeniu:)
UsuńTrzeba jej dać 5-10 minut bo można się poparzyć
Zrobię na 100%
UsuńAleż to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńEwus jest:)
UsuńTo ja się na taką roladkę piszę.
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje świetnie.
Wygląda rewelacyjnie.
Pozdrowionka mikołajkowe! :)
aż mi zapachniało :) wygląda pięknie. Sądzę, że podana na świątecznym stole zachęci każdego! :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńżeby ktoś mi tak jeszcze ją zrobił ;D
Nooo, taka rolada to dopiero musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda, a ten zapach...czuję aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńReniu bardzo pomysłowa i smaczna wędlina 😊💛💙❤
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. I ważne, że są w nim jarzynki, to coś bardzo fajnego!
OdpowiedzUsuńOj Reniu znowu smakołyczek. Musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Czyli trud się opłacił. Pyszna rolada Reniu. Miłego dnia, Kochana :)
OdpowiedzUsuńO mniam!☺
OdpowiedzUsuńRenatko wspaniała ta roladka :-) miłego wieczorku kochana :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wręcz zachwycająco :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :) Spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory "bałam się" brać za roladę :) może z Twoim przepisem się odważę :)
OdpowiedzUsuńWybornie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńWow, jak ona efektownie wygląda!
OdpowiedzUsuńRenia, to ja się wpraszam na podwójną porcję :) Buziole
OdpowiedzUsuń