chyba niewielu, ale jeżeli tak jest to koniecznie spróbujcie, bo ciasto jest przepyszne- wilgotne, pełne orzechów i z cynamonem.
Podczas pieczenia w całym domu pachnie tak że nie można się doczekać kiedy wystygnie.
Ma jeszcze jeden atut- przemycamy marchew w słodkościach, na które nawet największy niejadek zawsze ma ochotę:)
Ciasto z tych słodszych :)
Polecam:)
Składniki:
tortownica 21 cm średnicy
300g startej marchewki
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1i 1/4 szklanki cukru
2 garście orzechów włoskich
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
Lukier
6 łyżeczek cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny
Marchew ścieram tak samo jak ziemniaki na placki ziemniaczane, przekładam na sito i mocno odciskam- sok oczywiście wypijam:)
Jajka ucieram z cukrem, dodaję stopniowo przesianą mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem, na końcu wlewam olej wymieszany z mlekiem, posiekane orzechy i marchew- dokładnie mieszam,
Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w 180 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągam i przygotowuję lukier
Cukier i sok z cytryny ucieram tak długo aż będzie jednolity, bez grudek.
Wylewam na ciepłe ciasto i odstawiam do wystygnięcia.
Ja dodatkowo przygotowałam bitą śmietanę, ale można też posypać tylko cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwielbiam to ciasto. Niedawno też piekłam. Miłego wieczoru Reniu :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńSo delicious. Very nice!
OdpowiedzUsuńJa już od dłuższego czasu słyszę o cieście marchewkowym, ale jeszcze się nie skusiłam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę w końcu wypróbować :)
Mam wrażenie, że jestem ostatnią osobą w blogosferze, która go nie zna.
Pozdrawiam ciepło :-)
Bardzo lubię ciasto marchewkowe :) Jest mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńZnam i lubię ciasto marchewkowe. Do tej pory jednak posiłkowałam sie zazwyczaj kupnymi. Muszę kiedyś sama takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńJedno z naszych ulubionych ciast, koniecznie z dużą ilością orzechów <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Ostatnio robiłam :)
OdpowiedzUsuńNie mogę tu zaglądać, jestem łasuch na takie słodkości a cholesterol ponad normę. Ciasto wygląda bardzo, bardzo... apetycznie.
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńCudownie jesienne, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJa moje całkowicie pozbawiłam mąki, tylko marchewka i orzechy. Buziole
OdpowiedzUsuńTo ja się wpraszam na duży kawałek, uwielbiam takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńoo super na święta BN upiecze ale bez orzechów nie lubię tak orzechów w cieście a bez też będzie pyszne oh dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń