Tak było i tym razem, gdy Lila stwierdziła, ze chodzą za nią krówki.
Przepis ze starej gazety, tylko zamieniłam cukier biały na trzcinowy
Smakują nieco inaczej, są miękkie i kruche ,ale Mała sie zajada, a ja wiem co dokładnie wcina :)
Składniki:
1 puszka mleko skondensowanego ( u mnie słodzone, bo innego nie było)
150 g cukru trzcinowego
80g masła
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu lub olejku waniliowego
Mleko przelewam na patelnie lub płaski i szeroki rondel.
Wsypuję cukier i podgrzewam, cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru.
Troszkę to trwa, ale nie mieszane lubi się przypalać.
Gotuję na bardzo małym ogniu 15-30 minut.
zdejmuję z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i wanilię- mieszam do rozpuszczenia
Gdy mam już zadowalającą gęstość przelewam masę do formy i odstawiam do wystudzenia, najlepiej na noc lub 12 godzin.
Potem kroję na kawałki i zawijam w papier do pieczenia.
Przechowuję w zamkniętej puszce w lodówce.
Smacznego :)
świetny pomysł :) ja bym zamieniła cukier na ksylitol i bym sama mogła wcinać :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne krówki 😊 Wypróbuję Twój przepis 😊
OdpowiedzUsuńJak pysznie wyglądają ❤ Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze ☺
OdpowiedzUsuńKrówki.... moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałe cukiereczki.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nigdy niczego podobnego nie jadłam.
Ach, koniecznie muszę wypróbować kiedyś ten przepis.
Pozdrawiam serdecznie :)
Ja kocham "krówki"najbardziej z Wawelu. Więc myślę,że spróbuję tej receptury :)
OdpowiedzUsuńDomowe krówki zawsze robił nam dziadek jak byłyśmy u niego na wakacjach :D Ale by się takie zjadło :D
OdpowiedzUsuńKocham krówki, to taki mój mały nałóg :-)
OdpowiedzUsuńAleż prosty ten przepis. Aż korci, żeby samemu spróbować.
OdpowiedzUsuńKocham krówki: )
OdpowiedzUsuńWow, domowe krówki! Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńJutro robię, zapowiada się słodko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com
Moja córcia uwielbia takie mleczne cukierki, Milky Splash się nazywają. Ten przepis brzmi podobnie, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńA myślisz Reniu ze z syropu z buraków cukrowych zamiast mleka tez by wyszły???
OdpowiedzUsuńAgatko nie mam pojęcia- nigdy nie miałam syropu z buraków, u nas jest niedostępny, a szkoda:)
UsuńMój tata sadzi buraki cukrowe i robi melase, dlatego pytam... Zatem musze spróbować i dam Ci znac czy wyszło :):):)
Usuń