Uwielbiam piec ciasta, a moja rodzinka nie wyobraża sobie tygodnia bez czegoś słodkiego na podwieczorek
Często wracam do starych sprawdzonych przepisów, ale czasami powstają i nowe.
Nowe, ale często są to miksy innych ciast.
Tym razem przepis wymógł zbliżający się koniec terminu przydatności galaretki.
Tak jakoś zaplątała się wśród innych torebek, a że smak niecodzienny, trzeba było coś wymyślić
Polecam nie tylko zwolennikom kokosa i ananasa :)
Do nawilżenia ciasta użyłam nektaru ananasowego "Hortex", ale jeżeli lubicie to proponuję użyć białego rumu
Jeżeli nie zdobędziecie galaretki o smaku pinacolady to zamiennie proponuję użyć 500ml mleczka kokosowego i kopiatą łyżkę żelatyny, ale ta galaretka ma wyjątkowy smak;)
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Biszkopt
2 jajka
100g wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
łyżka mąki kokosowej ( można dodać ziemniaczanej )
łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa
400ml mleczka kokosowego
1 galaretka "pinacolada"
1/2 puszki ananasów w syropie
1 łyżeczka cukru pudru (można ominąć)
Masa ananasowa
500ml nektaru ananasowego "Hortex"
2,5 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
fix do śmietany
Dodatkowo
nektar / biały rum do nawilżenia blatów
kokos do posypania
Biszkopt:
Ciasto nie będzie wysokie i najlepiej przygotować dzień wcześniej- lepiej sie kroi.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Nie przerywając ubijania dodaję stopniowo cukier i po jednym żółtku.
Odkładam robot i dalej działam juz ręcznie
Do masy dodaję przesiane mąki razem z proszkiem i kokos- bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Ciasto przekładam do tortownicy ( u mnie wyłożona papierem do pieczenia) i pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut
Upieczone studzę i kroję na dwa blaty
Dolny blat przekładam z powrotem do tortownicy i ponczuję nektarem
Masa kokosowa.
W 100ml gorącej wody rozpuszczam galaretkę.
Mleczko miksuję na gładką masę, dodaję galaretkę i odstawiam, gdy zacznie tężeć wylewam na upieczone ciasto
Masa ananasowa
Żelatynę zalewam 3 łyżkami nektaru, odstawiam do napęcznienia, a potem ciągle mieszając podgrzewam do rozpuszczenia.
Wlewam do nektaru i odstawiam, gdy zacznie tężeć wylewam na masę kokosową i przykrywam drugim blatem.
Odstawiam ciasto do całkowitego stężenia.
Masa śmietanowa :
Ubijam śmietanę, dodaję cukier i fix- dokładnie tak jak przewiduje producent
Masę przekładam na ciasto i posypuję podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowuję w lodówce
Smacznego :)
Pysznie wygląda! Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Bardzo lubię ciasta w których wyczuwa się smak kokosu. Ja kiedyś zrobiłam sernik Pina colada i jak raz spróbowałam to często robiłam powtórki. Jednak ten kokos ma coś w sobie, że nie da się o nim zapomnieć.
OdpowiedzUsuńMoje słodkości już się skończyły, więc chętnie zjadłabym twój pyszny deser z kokosem :) Miłej niedzieli Reniu:)
Pysznie wygląda. Na takie ciasto to ja się wpraszam. ;-)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda! :) lubię połączenie kokosa i ananasa ;)
OdpowiedzUsuńRenatko cudowne ciasto, bardzo lubię takie smaki :-) z chęcią kiedyś takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie. Koniecznie muszę zrobić ❤
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie egzotyczne smaki :)
OdpowiedzUsuńTo ja ciachem bym się uraczyła i przy okazji życzę powodzenia :)
OdpowiedzUsuńKochamy to połączenie ananasa z kokosem :D Tort wygląda tak królewsko <3
OdpowiedzUsuńMniam. Ale pysznie się prezentuje! Dawno takich wspaniałości nie jadłam. Super :) Z chęcią bym spróbowała. Bardzo lubię takie smaki kokosowo-ananasowe, tak wspaniale podane. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńZachęcające ciasto :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie to zawsze coś ciekawego ze słodkości się piojawi
OdpowiedzUsuńCudne! ☺
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wyglada, trudno wytrzymać, ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńananasy uwielbiam, ciasto prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuń