To drugi przepis "po cygańsku" ( pierwsza była zupa -klik)choć przypuszczam że ma on tak naprawdę niewiele wspólnego z oryginałem, ale szczerze polecam :)
Śledzie są pyszne i wręcz uzależniające, przynajmniej mnie, miałam problem z zaprzestaniem "próbowani" choć na drugi dzień, po tak zwanym przegryzieniu są jeszcze lepsze
Przepis miał sie pokazać nieco wcześniej, ale totalny brak czasu ostatnimi czasy skutkuje tym że publikuję przepisy przygotowane o wiele wcześniej.
Co prawda " śledzik" jest dzisiaj, ale taką przekąskę można jadać przez cały post i nie tylko :)
u mnie jeszcze pokaże się kilka nowych przepisów ze śledzikiem w roli głównej ;)
Polecam:)
Składniki:
6-7 płatów śledziowych matias
1/4 papryki czerwonej
3 ogórki kiszone
1 duża cebula
4 łyżki ketchupu ( u mnie domowej roboty)
1 kopiata łyżka ostrej musztardy- np rosyjskiej
2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego
szczypta cukru
Jeżeli mam mocno solone śledzie to moczę je 2 godziny, odcedzam i suszę.
Tym razem miałam mało solone i opuściłam ten krok, później już nie doprawiam potrawy, dlatego nie mogą być mocno wypłukane:)
Ogórki kiszone, paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę, ale można w paseczki- pełna dowolność
Śledzie w kawałki 2 cm i przekładam do warzyw
Ketchup, olej i musztardę mieszam na jednolity sos, dodaję do sałatki.
Całość mieszam, dosmaczam ew, cukrem i odstawiam do przegryzienia się ( najlepiej na noc) do lodówki.
Pysznie smakuje z pajdą dobrego chleba :)
Smacznego :)
Uwielbiam takie śledzie. Można je jeść przez cały rok. Do moich śledzi dodaję ogórki konserwowe. Dzisiaj właśnie zrobiłam moją wersję. Miłego dnia Reniu :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie , musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWszystkich ogarnęło szaleństwo śledzi :O co prawda za nimi nie przepadamy ale ta wersja wygląda pysznie:-D
OdpowiedzUsuńRewelacja ☺
OdpowiedzUsuńAbsolutnie obłędne!.Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają. Pyszna propozycja. :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takowych, ale śledzie lubię pod każdą postacią :) Super propozycja. DO wypróbowania! Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńNie lubię śledzi ale to co dzisiaj przygotowałaś wygląda naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńWpraszam się na te pyszne śledziki! :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
ok, ok , ok...miłego wieczoru:)) buziole
OdpowiedzUsuńśledzie to ja zawsze i wszędzie ;-)
OdpowiedzUsuńZapowiadają się naprawdę pysznie Renatko :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie uwielbiam śledzie a najlepiej te w oleju z cebuilką
OdpowiedzUsuńRewelacja to ,to co lubię slicznie dziekuję
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wyglada. A pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńSuper, fajne śledzie :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne połączenie, po cygańsku nie miałam okazji próbować- jadłam tak zwykłą smażoną rybkę ale nie śledzie :)
OdpowiedzUsuń