Strony

28 lutego 2017

Śledzie po cygańsku

To drugi przepis "po cygańsku" ( pierwsza była zupa -klik)choć przypuszczam że ma on tak naprawdę niewiele wspólnego z oryginałem, ale szczerze polecam :)
Śledzie są pyszne i wręcz uzależniające, przynajmniej mnie, miałam problem z zaprzestaniem "próbowani" choć na drugi dzień, po tak zwanym przegryzieniu są jeszcze lepsze
Przepis miał sie pokazać nieco wcześniej, ale totalny brak czasu ostatnimi czasy skutkuje tym że publikuję przepisy przygotowane o wiele wcześniej.



Co prawda " śledzik" jest dzisiaj, ale taką przekąskę można jadać przez cały post i nie tylko :)
u mnie jeszcze pokaże się kilka nowych przepisów ze śledzikiem w roli głównej ;)

Polecam:)

Składniki:
6-7 płatów śledziowych matias
1/4 papryki czerwonej
3 ogórki kiszone
1 duża cebula
4 łyżki ketchupu ( u mnie domowej roboty)
1 kopiata łyżka ostrej musztardy- np rosyjskiej
2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego
szczypta cukru


Jeżeli mam mocno solone śledzie to moczę je 2 godziny, odcedzam i suszę.
Tym razem miałam  mało solone i opuściłam ten krok, później już nie doprawiam potrawy, dlatego nie mogą być mocno wypłukane:)
Ogórki kiszone, paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę, ale można w paseczki- pełna dowolność
Śledzie w kawałki 2 cm i przekładam do warzyw


Ketchup, olej i musztardę mieszam na jednolity sos, dodaję do sałatki.
Całość mieszam, dosmaczam ew, cukrem i odstawiam do przegryzienia się ( najlepiej na noc) do lodówki.
Pysznie smakuje  z pajdą dobrego chleba :)

Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie śledzie. Można je jeść przez cały rok. Do moich śledzi dodaję ogórki konserwowe. Dzisiaj właśnie zrobiłam moją wersję. Miłego dnia Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie , musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkich ogarnęło szaleństwo śledzi :O co prawda za nimi nie przepadamy ale ta wersja wygląda pysznie:-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie obłędne!.Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wyglądają. Pyszna propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze takowych, ale śledzie lubię pod każdą postacią :) Super propozycja. DO wypróbowania! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię śledzi ale to co dzisiaj przygotowałaś wygląda naprawdę apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich jeszcze nie jadłam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  9. ok, ok , ok...miłego wieczoru:)) buziole

    OdpowiedzUsuń
  10. śledzie to ja zawsze i wszędzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapowiadają się naprawdę pysznie Renatko :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdecydowanie uwielbiam śledzie a najlepiej te w oleju z cebuilką

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacja to ,to co lubię slicznie dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to pysznie wyglada. A pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fantastyczne połączenie, po cygańsku nie miałam okazji próbować- jadłam tak zwykłą smażoną rybkę ale nie śledzie :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)