Strony

30 listopada 2016

Zupa grochowa na wędzonce

Sezon jesienno-zimowy to typowy czas gdy najbardziej smakują nam zupy gęste, sycące i rozgrzewające, a taka jest grochówka.
Myślę że ile domów tyle przepisów, a i sama gotuję ją na kilka sposobów.
Dzisiaj mocno wędzona, bo na swojskim boczku, z ziemniakami i grzankami- czyli nasza ulubiona wersja.
Boczek można zamienić na kiełbasę swojską :)


Składniki:

350g grochu łuskanego
200g boczku swojskiego wędzonego
5 dużych ziemniaków
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 duże ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
majeranek- dużo :)
1 łyżka mąki pszennej






Groch płuczę i zalewam 2 l wody, dodaję sól, liście laurowe i ziela angielskie- gotuję 30 minut.

Boczek kroję na plasterki lub/i kosteczkę i przesmażam na patelni.
Usmażony ściągam na talerz, a na wytopionym tłuszczu rumienię cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Cebulę ściągam - tłuszcz odstawiam, ale nie wylewam, na nim zrobię lekką zasmażkę.
Warzywa obieram i kroję  w półplasterki , seler i ziemniaki w większą  kostkę


Do grochu daję pokrojone warzywa i boczek, gotuję kolejne 15-20 minut.
Pod koniec dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę.
Odstawiony tłuszczyk podgrzewam, dodaję mąkę i mieszam, aż mąka się lekko zrumieni.
Zasmażkę i roztarty w rękach majeranek dodaję do zupy.
Gotuję jeszcze minutkę i ewentualnie doprawiam solą i pieprzu .
Podaję z grzankami
Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. U mnie też zawsze na wędzonym, jak nie mam swojego, u nas można kupić wędzone mostki, fajna sprawa. Jest sak i kawałek mięsa do zupy. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jesienne chłody i na zimowe dni taka zupa jest jak najbardziej odpowiednia. Dobrałaś pyszne składniki Reniu, z tym swojskim boczkiem zwłaszcza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na tą porę idealna! Cudowne zdjęcia! Pozdrawiam serdecznie!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Renatko pyszna zupka, uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, prawdziwa, polska grochówka. Aż czuję tutaj jej zapach!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna klasyka w sam raz na tę porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ładne zdjęcia! Zupka też. W polskiej kuchni nie brakuje takich pysznych, sycących zup, a Twoja zdecydowanie sprawia, że czuję wielki głód :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)