Nieco inny, ale też z owocami, też szybki i też pyszny.
Ja dodałam do niego dżem z płatków róży, ale możecie go zastąpić innym, najlepiej swoim ulubionym :)
Moje jabłka były kwaśne, to tzw spady, ale w 100% ekologiczne, wiec szkoda było wyrzucić.
Właśnie sie zorientowałam, że na blogu nie ma przepisu na dżem z róży, nadrobię w roku przyszłym :)
Składniki:
300g masła
200-250 g cukru
6 jaj M
200 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jabłek
sok z połowy cytryny
dżem z płatków róży
Oddzielam żółtka od białek- białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Jabłka obieram, kroję na większe cząstki i skrapiam sokiem z cytryny.
Miękkie masło ucieram z cukrem, na puszysto i nie przerywając pracy dodaję po jednym żółtku.
Następnie dodaję obie mąki i proszek do pieczenia.
Na końcu dodaję pianę z białek i mieszam już delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na górę układam jabłka i "kupkiami" dżem- ilość dowolna.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Po ostudzeniu posypuję już tylko cukrem pudrem.
Smacznego :)
Reniu, nie pierwszy raz mamy podobne myśli. Powinnyśmy restaurację razem otworzyć.
OdpowiedzUsuńAle by nam dobrze szło, bo nie musiałybyśmy się długo naradzać co upiec, co usmażyć :) Fajnie ciasto z owocami upiekłaś, bo również z jabłkami :) :) :) Buziaki :)
Mniam mniam. Uwielbiam domowe ciacha.
OdpowiedzUsuńWiadomo, że takie jabłuszka można smacznie wykorzystać :D Zbrodnią byłoby je zmarnować :)
OdpowiedzUsuńRenatko super ciacho, wiesz ja takie lubię najbardziej, można je zrobić z róznymi owocami i zawsze smakują :-)
OdpowiedzUsuńŁadniutkie, szkoda że ja nie lubię się z ciastami ucieranymi, później zawsze kończą jako bajaderki :) Buzioleeee
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie szybkie ciasta!
OdpowiedzUsuńApetyczne i puszyste,mniam.
OdpowiedzUsuńJak zawsze ciasto idealne, tym razem do kubka mleka :)
OdpowiedzUsuń