Dla ścisłości z białych warzyw.
Dawno nie było u mnie przepisu na zupę, choć tak na prawdę są u nas codziennie.
Nie wiem jak u Was, ale u nas musi być obiad dwu daniowy, inaczej słyszę - "dlaczego nie ma zupy?"
Lubimy i już:D
Dzisiaj proponuje pyszną, lekką i bardzo treściwą zupę krem.
Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami, ale z makaronem też jest ok.
Składniki:
4 korzenie pietruszki
1 średni seler
2 ziemniaki
biały kawałek pora
2-3 ząbki czosnku
2 l wywaru warzywnego
1/2 szklanki śmietanki
Dodatkowo
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
grzanki lub makaron, groszek ptysiowy itp
łyżka oliwy lub oleju
sól i pieprz, czosnek granulowany do smaku
Obraną pietruszkę, seler i ziemniaki ( okrągłe kroje na ćwiartki) lekko skrapiam olejem i piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.
Upieczone warzywa kroję na mniejsze kawałki i zalewam wywarem, dodaję czosnek i por - gotuję do miękkości - wystarczy 10-15 minut.
Miękkie miksuję na gładko.
Dodaję śmietankę, doprawiam do smaku, zagotowuję i gotowe:)
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Smacznego :)
Hmm, wyborna :D
OdpowiedzUsuńtez tak myślę:D
UsuńPycha, zupy z pieczonych warzyw smakują znacznie lepiej :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko masz racje- była już z dyni i papryki i też smakowały lepiej :)
UsuńNa krem to ja sie zawsze piszę :) Buziole
OdpowiedzUsuńu mnie wszyscy :)
Usuńbuziaki Eluniu
Pyszna zupka, z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwłaściwie ja też, bo nic nie zostało :)
UsuńReniu pyszną zupę zrobiłaś, bo ja lubię zupę z białych warzyw i lubię z warzyw pieczonych :)
OdpowiedzUsuńto taka wersja 2w1 :)
Usuńbuziaki
Dla mnie delicje.
OdpowiedzUsuńNie jemy co prawda dwu daniowych obiadów ale zupa i tak jest u nas niemal codziennie i taki podobny krem też robimy :) Nam szczególnie smakuje z posypką z podprażonych migdałów i sezamu ;)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za kremowymi zupami, pyszna! :)
OdpowiedzUsuńooo.. ciekawe jak smakuje? :) Spróbowałabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj ugotowałam tą zupę. Całkiem niezła wyszła :)
OdpowiedzUsuń