Jest to jedno z najlepszych i najprostszych ciast jakie piekę od lat, zawsze się udaje i pysznie smakuje.
Bazując na przepisie często robię inne ciasta tak jak tutaj z owocami i polewą czekoladową, ale zapewniam że wystarczy tak jak dzisiaj lekko posypać cukrem pudrem.
W oryginalnym przepisie, było ze ciasto dozuje sie po dwie łyżki- świetna zabawa dla dzieci, ja jednak wylewam porcje prosto z miseczek w których je przygotowuję i jak widać wzór też wychodzi, a czas przygotowania sie skraca.
Polecam :)
Składniki:
5 jaj
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Całe jaja ucieram z cukrem przez około 10 minut.
Masa musi zgęstnieć a cukier sie rozpuścić.
Dodaję stopniowo i na przemian przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, olej i wodę.
Przygotowane ciasto dzielę na dwie części- do jednej dodaję kakao i dokładnie miksuję.
Na blachę wysmarowaną masłem wylewam na przemian ciasto jasne i ciemne- w ten sposób tworzy sie wzór.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Sprawdzam patyczkiem - suchy oznacza że ciasto jest upieczone.
Ciasto studzę i posypuje cukrem pudrem.
Smacznego:)
Bardzo lubię to ciacho a wieki go nie jadłam :-) dzięki za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńmnie nie dają zapomnieć, tylko upominają sie i przynajmniej raz w miesiącu muszę upiec:)
UsuńReniu, znam to wspaniałe ciasto. Super, że przypomniałaś o tym przepisie. Chętnie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńszkoda by było o nim zapomnieć, bo rzeczywiście jest pyszne:)
UsuńSuper! nie wiedziałam,że prowadzisz kulinarnego bloga.Świetne przepisy ,tłumaczenie,fotki -no wszystko.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwitam Cię serdecznie i dziękuje:D
UsuńBardzo lubię to ciasto do herbatki.
OdpowiedzUsuńja do kawki, też pysznie smakuje:)
UsuńAle piękne paski! Szkoda, że jak my próbowałyśmy zrobić sernik zebrę to niestety nie do końca to poszło po naszej myśli :P
OdpowiedzUsuńbo to wszystko zależy od konsystencji ciasta, ale jak Was znam to i tak wyszedł wspaniale:)
UsuńI słusznie oderwałaś od Młodej, chodź ja Ci jeszcze nakopię. :) Przepis sobie pozwalam zabrać i niebawem wykorzystać. Udanego tygodnia buziole :**
OdpowiedzUsuńEluniu bardzo sie cieszę i korzystaj do woli:)
UsuńZebra - moje ukochane ciasto z dzieciństwa, pierwsze, które chyba sama robiłam =D. I tak, jak wspomniałaś na początku nakładam je łyżką na zmianę. Tak dawno go nie piekłam, że muszę je niedługo zrobić :).
OdpowiedzUsuńu mnie też nakładają tak córki, ja juz nie mam do tego nerwów :)
UsuńBardzo lubię to ciasto, jedno ze smaków mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńu nas też jest od lat i też bardzo go lubimy :)
UsuńWspaniałe,też je lubię.
OdpowiedzUsuńto tak jak my :)
Usuńzawsze mnie zachwycają te kręgi :D
OdpowiedzUsuńmnie paski w gotowym cieście- próbowaliśmy kiedyś znaleźć taki sam wzór i nie było :)
UsuńJuż nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam zebrę ;-). W razie czego wiem gdzie zajrzeć po przepis :-)
OdpowiedzUsuńBeatko polecam bo i proste i pyszne jest:)
UsuńRobię z podobnego przepisu i bardzo ją lubimy, a też nie mam jeszcze na blogu ;P
OdpowiedzUsuńtakich ulubionych jeszcze kilka, ale tak juz jest- coś oczywistego i bardzo lubianego przez nas zapominam obfocić i nie mam tego na blogu:)
UsuńBardzo lubię to ciasto :) proste, a jakie pyszne... :)
OdpowiedzUsuńzgadza się- proste i pyszne i bardzo efektowne:)
Usuńoo i bardzo dobrze, że ci się zebrało od Córki, że nie ma tego przepisu. Szacunek dla córki :)Szukam tu ciasta a nie ma mojego ulubionego z dzieciństwa "Zebra" przepis jest taki sam jak mojej mamy, moja mama przestała je piec, więc wkurzyłam się :) i ja od wielu lat robię je na swój stół :) A moja mama jest zachwycona i mówi "rety jak ja dawno zebry nie jadłam" przejęłam jej przepis i dzięki Bogu tylko te cisto jest u mnie na stole, gdy gości witam w swoim domku :) A w rodzinie nikt już nie piecze zebry :)Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń