Lubicie ciasta z makiem?
ja tak, a to propozycja dla tych, co nie lubią robić zwijanych makowców:)
Ciasto jest pyszne, kruchy dół i góra, masa makowa pełna bakalii i jabłek- w sam raz słodka- ciasto idealne do kawki i mleka na czas świąteczny jak i na zwykły dzień:)
Składniki:
blaszka 38x22cm
ciasto kruche :
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
250 g masła ( może być pół na pół z margaryną palmą)
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
250 g maku
125 g masła
125 g cukru
75 g kaszy manny
500g jabłek
5 jaj
100 g rodzynek
50 g migdałów
50 g orzechów włoskich
Ciasto kruche:
Mąkę przesiewam, dodaje pokrojone masło, jajka proszek do pieczenia i cukier- wszystko razem siekam, a jak już będzie w formie kruszonki szybko zagniatam.
Wyrobione ciasto dzielę na dwie części- 1/3 i 2/3
Tą mniejszą część daję do lodówki, większą rozwałkowuje na blachę- robię dziurki widelcem.
Masa makowa.
Mak (najlepiej przygotować dzień wcześniej) zalewam wodą tak, żeby było 1.5 cm nad makiem i gotuje 20 minut.
Ugotowany mak przelewam na ściereczkę, odcedzam z wody lekko wykręcając - zostawiam do odparowania i ostudzenia.
Rodzynki, orzechy i migdały zalewam wodą i odstawiam na 2-3 godziny.
Zimny mak mielę 2-3 razy.
Oddzielam żółtka od białek- białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieram na puszysto, dodaje stopniowo do niego cukier i żółtka , a następnie zmielony mak, kaszę manną i bakalie.
Na końcu dodaje białka i mieszam juz delikatnie szpatułką.
Masę przekładam na ciasto.
Ciasto które mam odłożone i jest przeznaczone na górę ciasta wałkuje na stolnicy podsypaną mąką i wykrawam dowolne kształty układam dość ścisło.
Wystarczy to ciasto tylko zetrzeć na tarce, lub ozdobić w taki sposób jaki chcemy :)
Ciasto piecze się w 180 st przez 40- 45 minut
Smacznego:)
Pyszne ciasto :) Mniam ...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPołączenie jabłek i maku nawet mi smakuje. Może w tym roku zrobię coś takiego.
OdpowiedzUsuńJa też lubię to zestawienie, choć wolę zwijane :)
UsuńBardzo fajna propozycja, takiego jeszcze nie robiłam :-) z pewnością jest pyszny i nie suchy za sprawą jabłek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko nie jest suchy ale gdzieś mamy przepis na jeszcze bardziej wilgotny, ale nam sie zapodział:(
UsuńNic to znajdzie sie:)
Jak się fajnie zgrałyśmy!! Właśnie w garnku stygnie nam masa makowa z jabłkiem :D Ale u nas będzie zawijany :P
OdpowiedzUsuńU mnie też będzie, ale będę go piekła dopiero w środę, tak że przepis będzie dopiero w przyszłym roku :)
UsuńJa też lubię ten z jabłkami jest o niebo lepszy. Tylko u mnie bez kruchego spodu i wierzchu. Albo na dół biszkopty albo nic, taki ze mnie makożerca :)) Buziole
OdpowiedzUsuńTak, tylko z,e tego bez spodu musiałabym upiec dwie blachy :D
UsuńBuziaki:)
Lubię bo jest pyszne i wilgotne. Uwielbiam jednak makowce zawijane w cieście drożdżowym i właśnie robię takie na Boże Narodzenie.
OdpowiedzUsuńReniu Zdrowych ,, pogodnych Świąt i wiele radości w klimacie Świątecznym :)
Kaziu u nas też będą zwijane:)
UsuńDziekuje za życzenia i również życzę wesołych Świąt:)
Z jabłkami makowiec jest doskonały. Pysznie wygląda Twój makowiec.
OdpowiedzUsuńReniu ja od dziecka najbardziej lubiłam makowce. Każdy makowiec był lepszy od najlepszego ciasta. Teraz tez uwielbiam, ale lista się wydłużyła. Myślę, że oprócz tego co zrobiłam, musze przynajmniej dwa z makiem zrobić. W tym tort makowy :)
Krysiu u mnie zawsze był i będzie na pierwszym miejscu sernik, a makowiec to dla mojego M :)
Usuńale ten tort makowy brzmi bardzo interesująco:)
buziaki
mmm.. najlepsze świąteczne ciasta to te z makiem! <3
OdpowiedzUsuńnie, sernik :D
Usuńale i tak będą oba:)
Makowce z jabłkami są przepyszne, świetny pomysł z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię makowca z jabłkami, chociaż podobnie ja Ty, wolę zawijany ;)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu wypróbować takiego połączenia :) Wygląda wspaniale ten makowiec.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. ja dodałam do masy makowej rodzynki moczone w Amaretto razem z alkoholem. do tego 4 łyżki miodu. Ciasto przepyszne. Wyrosło mi na 5 cm.
OdpowiedzUsuńbrzmi smakowicie:)
UsuńReniu, ten makowiec też jest fajny. Jabłka dodają kwaskowatości, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuń