Polecam pyszne ciasto które w każdym kęsie zaskoczy wszystkich innym smakiem.
Ser, mak, skórka z cytryny, kakao i kisiel wiśniowy to smaki które w nim znajdziecie znajdziecie
To ciasto dla tych co lubią ciasta bez mas
Kiedyś przytaszczyłam ten przepis na to ciacho z " domówki " ale było to już dość dawno temu, teraz jest juz lekko zmieniony,
Do porcji ciasta, gdzie dodaje się kisiel można dodać odrobinę barwnika- sam kisiel nie jest w stanie zabarwić całości i kolor jest taki sobie.
Dzisiaj Mikołaja, ale pogoda raczej październikowa, co widać na zdjeciach:)
Składniki:
ciasto kakaowe:
250 g mąki
125 g masła lub palmy
100g cukru
1 kopiata łyżka ciemnego kakao
1 jajko
2łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto serowe:
125 g masła lub palmy
500g sera twarogowego w kostkach
2 łyżki budyniu śmietankowego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
skórka otarta z poły cytryny lub kilka kropel olejku migdałowego
ciasto kolorowe
6 jaj
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki suchego maku
kisiel czerwony ( u mnie wiśniowy)
Zaczynam od ciasta kakaowego
Wszystkie składniki na początku siekam nożem, a gdy utworzy się coś podobnego do kruszonki szybko zagniatam.
Ciasto wykładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem.
masa serowa:
ser mielę ( jak wolicie to można dwa razy :)
Masło ucieram na puch i stopniowo dodaje cukier, ser i jajka.
Na końcu budyń i skórę z cytryny.
Dokładnie miksuje i wylewam na ciemne ciasto.
Ciasto kolorowe.
Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
W drugiej misce ucieram masło na puch, potem dodaje żółtka i cukier.
Na końcu dodaje śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Teraz dodaje ubite białka i delikatnie łączę.
Ciasto dzielę na mniej więcej trzy równe porcje - do jednej dodaje kisiel, do drugiej mak, trzecią zostawiam.
Na ser wykładam po łyżce z każdej porcji ciasta
Jak zaczniecie jest obojętne ,dobrze jednak jest trzymać kolejność, nie za duże porcje i nie za gęsto- ja mam rozłożone po 5 łyżek w rzędzie
Gdy zostanie coś z ciasta to dokładam tam gdzie mi sie wydaje że jest najmniej.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym gór/dół przez 60-65 minut w temperaturze 180 st.
Jeżeli góra będzie sie za bardzo przypiekać można przykryć ja folią aluminiową, lub wyłączyć górną grzałkę.
Po godzinie sprawdzam patyczkiem, jeżeli jest suchy ( szczególnie ser) wyjmuje i studzę.
Górę ciasta można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem .
Smacznego :D
O tak, zjadłybyśmy tylko dla nas tego maku musiałoby być dużo więcej :)
OdpowiedzUsuńmożna dołożyć, byleby nie za dużo, albo zrezygnować z innych dodatków:)
UsuńMusi być pyszne to ciasto-z tego co widzę :):)
OdpowiedzUsuńjest pyszne, szczególnie mój M go bardzo lubi.
UsuńDo niego jeszcze tylko litr.......mleka i jest szczęśliwy :D
Ale przeplatanka smaków, bardzo kuszące ciach :) Buziole
OdpowiedzUsuńno i właśnie o to chodzi w tym ciachu :D
UsuńBardzo pomysłowe ciacho:) Właśnie szukałam przepisu na jakieś niebanalne ciasto z serem;)
OdpowiedzUsuńto może sprawdzi sie ten przepis?
UsuńRenatko cudowne ciacho, fajnie się prezentuje. Miłego wieczorku :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko:)
UsuńSmakowite ciacho! Przypomniało mi się, jak kiedyś robiłam babkę z kisielem i po dodaniu czerwonego kiślu wyszło mi ciasto... zielone :)
OdpowiedzUsuńzielone? też fajnie:D
UsuńNo i proszę, taka przeplatanka smaków. Chętnie bym zjadła właśnie takie bez kremu :)
OdpowiedzUsuńta przeplatanka Krysiu jest najlepsza:)
Usuńpozdrawiam cieplutko:)
Napracowałaś się, a w nagrodę takie pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńjest przy nim trochę pracy, ale warto:)
Usuń1szy raz słyszę o tym cieście! Ale ile warstw tyle smaków :)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje ;)
i fajnie smakuje:)
UsuńZapisuję na takie ciasto, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy o tym cieście nie słyszałam. Dużo różnych składników, ale super połączonych. Wspaniałe ciasto, zapiszę przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Madziu:)
Usuńbardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu okroiliśmy to ciasto tylko do części wielokolorowej- do tego polewa czekoladowa i nic więcej nie trzeba :))
OdpowiedzUsuń