Wiem, że takie zupki nie są zdrowe, ale od czasu do czasu pozwalam sobie na przygotowanie takiej właśnie sałatki.
Sałatka jest szybka, sycąca i pyszna- u mnie lubią ją wszyscy i zawsze w całości znika :)
Kupuje te zupki które mają dodatki sypkie, nie w płynie, ale możecie je ominąć i tylko mocniej doprawić do smaku:)
Ja nie dodaję już soli, ale to zależy od produktów jakie wykorzystacie.
Składniki:
2 zupki chińskie ( najlepiej jedna ostra jedna łagodna- u mnie to serowa i kurczak)
100-150 g szynki konserwowej w kawałku
100 g sera żółtego
puszka kukurydzy
1 papryka czerwona lub1/2 słoiczka papryki konserwowej
4 jajka
cebula
2 łyżki majonezu
pieprz i suszony czosnek do smaku.
Makaron z zupek rozdrabniam, zalewam3/4 szkl. wrzątku, dodaje przyprawy i mieszam
Odstawiam do ostygnięcia- woda powinna sie cała wchłonąć, jeżeli jednak coś zostanie to lepiej płyn osączyć
Jajka gotuje na twardo i studzę- potem obieram i ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw razem z serem żółtym.
Cebulę drobniutko kroję w kosteczkę.
W kostkę kroję też szynkę konserwową i paprykę.
Kukurydzę dokładnie odsączam na sicie.
Wszystkie składniki mieszam razem, dodaję majonez, doprawiam do smaku i odstawiam na godzinkę w chłodne miejsce do przegryzienia
Smacznego :)
Zawsze naszą ulubioną zupą w proszku była pomidorowa ale taką sałatkę nasza mama też kiedyś robiła choć nie za bardzo odpowiadał nam ten rozmoczony makaron ☺
OdpowiedzUsuńwystarczy tylko dodać mniej wody, makaron będzie wtedy twardszy:)
UsuńMimo wszystko od szybko wchłania wilgoć i się rozmięka :) Dlatego trzeba by było jeść ją od razu :P
UsuńA ja polecam zamienić ten makaron z zupek na zwykły makaron o drobnej strukturze np. gwiazdki czy małe muszelki, wychodzi o niebo lepiej a przprawy i tam można dodać do sałatki po swojemu :)
OdpowiedzUsuńteż robię i ze zwykłego makaronu, lubimy wszystkie sałatki
Usuńtyle że jestem zdania że trzeba wypróbować i poznać rożne smaki :)
Też bardzo lubię tą sałatkę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również:)
Usuńdokładnie- też pozwalam sobie na taki makaron od czasu do czasu i to właśnie pod postacią sałatki :)
OdpowiedzUsuńlepsza sałatka od czasu do czasu, niż codzienna zupka studenta, a znam takich którzy tylko na niej bazują :D
UsuńKiedyś to i nawet ja jadłam takie zupki, i robiłam takie sałatki. Teraz kochana unikam tego jak ognia :-) chociaż muszę przyznać, że sałatka mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko zawsze można zrezygnować z dodawania przypraw z zupek:D
UsuńO coś dla mojego małżonka. Ja nie niekoniecznie za nimi przepadam. Gdzieś tam zawsze czuję posmak tej zupki. Buziole
OdpowiedzUsuńEluniu jak już pisałam możesz ominąć przyprawy z zupki, ja kupuję łagodne wiec ich tak nie czuć:)
UsuńTakiej sałatki to nie znałam, będę musiała spróbować :) Może faktycznie niezbyt zdrowa, ale przecież od czasu do czasu można sobie pozwolić ;)
OdpowiedzUsuńAniu wszyscy mówią o tym jakie to nie zdrowe,fakt,
Usuńale gdyby nie było popytu to dawno by ich już nie było:D
Kiedyś sama wcinałam takie zupki, bo szybko i smacznie. Ale jak zdałam sobie sprawę z tego co jest w tych przyprawach to zrezygnowałam. Czasami wykorzystywałam tylko makaron do sałatek, bo łatwy, smaczny i sprawdza się właśnie w takich potrawach :) Serdecznie Cię pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMoja mama często wykorzystuje zupki do sałatek, muszę jej pokazać ten przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, ze zasmakuję:)
Usuńrobir taka samą tylko jeszcze dodaje anansa
OdpowiedzUsuńananasa do tej konkretnej jeszcze nie dodawałam, ale muszę wypróbować:)
UsuńBardzo ją lubię, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńu mnie też ją bardzo lubią:)
UsuńJadłam ją kiedyś i mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńbo to jest bardzo smaczna sałatka:)
UsuńTaka sałatka od czasu do czasu jest super ;)
OdpowiedzUsuńCzasami można zrobić, przecież człowiek nie umrze od zupki. Sama ją kiedyś i bardzo mi smakowała. Do szybka do zrobienia to czego chcieć więcej. :-) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńJest pyszna ;)
OdpowiedzUsuń