Kolejny przepis, przetestowany kilkakrotnie i wychodzi za każdym razem.
Jedyna trudność to zwinięcie ciasta :)
Rolada mocno orzechowa, ale delikatna i pyszna
Polecam:)
Składniki
Ciasto:
5 jaj M
1/2 szklanki cukru
100g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa
100g orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru
200g masła
1/2 szklanki mleka
Ciasto przygotowuję jak klasyczny biszkopt.
Białka z szczyptą soli ubijam na sztywno, dodaje cukier.
Ubijam dalej do rozpuszczenia się cukru, a gdy piana jest błyszcząca dodaje po jednym żółtku.
Teraz mieszam już ręcznie i do masy dodaje przesianą mąkę z proszkiem,olej, bułkę tartą i zmielone orzechy- delikatnie, ale dokładnie mieszam szpatułką.
Dużą blachę piekarnikową (33x37 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto- wyrównuję górę i piekę w temperaturze 180 stopni przez 11-12 minut.
W między czasie przygotowuje sobie ściereczkę kuchenną i posypuje ją dość grubo cukrem pudrem
Upieczone ciasto przekładam na przygotowaną ściereczkę, ściągamy
papier i zwijam
Zwijam razem ze ściereczką dość ściśle i szybko, bo ciasto stygnąć twardnieje i możne sie połamać.
Końce ściereczki związuje i pozostawiam ciasto do całkowitego ostudzenia.
Masa.
Orzechy mielę.
Mleko podgrzewam z cukrem i do ciepłego dodaję orzechy- mieszam i studzę.
Masło ucieram na puch i dodaje do niego po łyżce zimnej papki orzechowej.
Można dodać kilka kropel aromatu, jednak jeżeli chcecie dodać procentów, to proponuję skropić nimi ciasto, masa będzie za rzadka i będzie wypływać z ciasta.
Roladę delikatnie rozwijam i układam na papierze do pieczenia.
Z masy odkładam 3-4 łyżki, resztę równo rozsmarowuje na cieście
Samą roladę ponownie zwijam, papierem dokładnie zabezpieczam przed rozwinięciem (można boki zwinąć lub związać) i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Resztą masy smaruje stężałą już roladę i dekoruje w/g uznania
Smacznego :)
Orzechów Ci u mnie dostatek, ale rolady nie bardzo mi sie udają. Tym razem jednak na pewno spróbuję bo wygląda smakowicie a moje głodomory przepadają za wszystkim co orzechowe. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmnie też nie zawsze wychodzą tak jak bym chciała, ale najważniejsze że ta smakuje nam bardzo:)
Usuńdziękuje i również pozdrawiam cieplutko:)
Właśnie orzechy u mnie są na tapecie, czyli mój mąż je wyłuskuje a ja będę coś... z nich robić. Może taką roladę zrobię? Kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńKrysiu u nas jest identyczne:D
Usuńtyle że na degustacje to ja sie nie zawsze łapię:D
Pyszności :-) zdecydowanie sięgam po duży kawałek. Mistrzostwo :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko po mały nie warto sięgać:D
UsuńRenia łał ale masa orzechów daj słońce kawałek i pędzę dalej :) Buziole :***
OdpowiedzUsuńEluniu zapakować czy do łapci?
Usuńbuziaczki:)
Też wsuwam orzechy i chyba zrobię z nich piękne ciacho :)
OdpowiedzUsuńz orzechów, lub z orzechami można przygotować wiele pysznych ciast :)
UsuńPrawdziwa BOMBA!!! Wszamałabym taką roladkę :)
OdpowiedzUsuńdzieki wielkie:)
Usuńhehe a ja myślałam że to mięsko!!! nocóż trzeba czytać a nie oglądać z daleka fotki hehe!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam aga :D
Agnieszko mnie też sie to zdarza:)
Usuńpozdrawiam serdecznie:)
Rolada to nadal dla mnie duże wyzwanie, a Twoja wygląda wspaniale :) Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńMadziu trzeba próbować, mnie też nie zawsze wychodzi taka jakbym chciała:)
Usuńile orzechów! mniam.. ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńZ daleka wygląda jak pasztet :D Maximum orzechów! To dopiero musi być pyszne i poniekąd kaloryczne ale kto by się przy takim cudeńku tym przejmował :P
OdpowiedzUsuńfajnie u Was pasztet u Agnieszki mięsko :D
Usuńmoje dziewczyny sa na diecie wysokokalorycznej, to im wolno, a nawet muszą :D
Fantastyczna rolada :) Mocno orzechowa, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńVery informative, thanks for sharing. I love this blog
OdpowiedzUsuńOj, taki kawałek do kawki chętnie bym zjadła. Wygląda niezwykle kusząco.
OdpowiedzUsuńkawałek takiej rolady to bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechowe ciasta, a to to prawdziwa orzechowa bomba :) W sam raz dla mnie. Zapisuję przepis i mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRolada pychota.Robie ja od lat,ale nie uzywam zadnych scierek tylko wkladam pod ciasto dlugi plaski noz i nim zwijam rolade.Proste?Ciasto upieczone posypuje cukrem pudrem,zwija sie latwo i nie skleja .
OdpowiedzUsuńmoże i proste, ale nie próbowałam i zostanę przy mojej ściereczce :)
Usuńrobię tak od kiedy zaczęłam gotować i jak dla mnie jest to też proste i szybkie rozwiązanie:)
A po co ren olej?
OdpowiedzUsuńciasto jest bardziej elastyczne i wilgotne:)
OdpowiedzUsuńchyba chodzi o 5 jaj jest mały błąd w przepisie
OdpowiedzUsuńWitam, a ten olej to kiedy daje do ciasta na końcu? I jak pieczesz te rolafe na środku piekarnika i program góra-dół?
OdpowiedzUsuńtak na końcu i piekę góra-dół na środku piekarnika
Usuń