Pyszne, wilgotne i delikatną nutą cytrynową.
Robi sie go bardzo szybko- tak szybko, że nie zrobiłam fotek z przygotowania ciasta :)
Idealne do popołudniowej kawki lub herbatki choć mojej rodzinie smakuje o każdej porze dnia :)
Polecam :)
Składniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
200 g jogurtu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
sok i skórka z połowy cytryny
Mąkę przesiewam razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
Cytrynę dokładnie myje i sparza wrzątkiem.
Z połowy ścieram skórkę i wyciskam sok, uważając żeby nie dostały się pestki.
Jajka ucieram razem z cukrem tak długo, aż masa będzie pulchna, zgęstnieje i zbieleje.
Dodaje delikatnie mąkę, olej i sok z skórką z cytryny.
Ja wolę tą czynność zrobić ręcznie- nie porozbijamy pęcherzyków powietrza i ciasto pozostaje pulchne.
Przekładam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksowej.
Piekę w temperaturze 180 st przez około 40-45 minut, sprawdzam patyczkiem.
Jeżeli ciasto nie przykleja się do patyczka to jest gotowe.
Wyciągam z piekarnika i dokładnie studzę.
Górę posypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe :)
Smacznego!
Smaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńowszem:)
UsuńZapisuje sobie przepis :-) ciacho wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńi takie też jest, choć czasem bardzo kapryśne:)
UsuńReniuś ale puszek, pewnie nie został nawet okruszek :)
OdpowiedzUsuńEluniu dali mu godzinę spokoju, potem.......... i znikło ciacho:D
UsuńJogurtowe nie ma sobie równych ,no prawie.Mniam.
OdpowiedzUsuńno nie- jak dla mnie murzynek go bije na głowę i smaki, ale to nasz domowy ulubieniec:D
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńReniu, delikatnie puszyste... to widać od razu :)
OdpowiedzUsuńdokładnie taki jest :)
Usuńmiłej niedzieli Krysiu:)
świetny przepis :) ciasto wyszło delikatne i puszyste:) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuje Beatko i również pozdrawiam serdecznie:)
UsuńZapisuję przepis, na pewno zrobię, bo uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńja też:)
Usuńszczególnie jak muszę przygotować coś na szybko:)
Lubię cytrynowe wypieki, więc pozwól, że się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
Usuńbardzo lubie ciasta cytrynowe, ale jogurtowego w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńto polecam, nam bardzo smakował:)
UsuńDo takich suchych ciast zawsze musimy mieć jogurt naturalny i jest BOSKO :D Super ciacho :)
OdpowiedzUsuńjogurt i ja bardzo lubię :)
UsuńWygląda przepysznie i tak puchato ;) Akurat nie przepadam za ciastami z dodatkiem skórki cytryny, ale struktura bardzo mnie przekonuje ;)
OdpowiedzUsuńAniu można dodać tylko sok, będzie bardzo delikatnie wyczuwalna świeża nuta :)
UsuńBardzo apetyczne. Wygląda delikatnie i puszyście :)
OdpowiedzUsuńi takie jest:)
UsuńReniu my też bardzo lubimy takie ciasta! Piękny ma kolorek :)
OdpowiedzUsuńTo na pewno będę musiała wypróbować w domu wprost przepadają z wszystkimi cytrynowymi wyrobami
OdpowiedzUsuńmmmmmm
OdpowiedzUsuńZapachniało nim:)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste, lekkie. Do kawki kawałek,choć nie raczej od razu dla mnie trzy bo ja się kawałkiem nie zadowolę. Do tego cytrynowe mniam ja już czuję jego smak
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis - wypróbowałam, pierwszy raz udało mi się ciasto na oleju :)) w smaku tez jest fajniaste - wilgotne i wyraziste. Na pewno powtórzę ten wypiek :))
OdpowiedzUsuńbardzo sie cieszę i dziękuje za komentarz:)
Usuń