Strony

4 marca 2015

Szybkie gołąbki w sosie pomidorowym

Szybsze i prostsze, na pewno, choć dla mnie różnią sie już smakiem, smakują wszystkim domownikom.
Jest jeszcze jedna zaleta- dzieci zjadają kapustę, co w przypadku tych zawijanych już jest różnie.
Polecam :)



Składniki:
600g mięsa łopatki mielonej
100g suchego ryżu
500g białej kapusty
2 jajka
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonego kminku

Sos pomidorowy

0,75 ml  wywaru warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
0,33 ml soku pomidorowego z bazylią
2 łyżki mąki
50g masła
3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz i cukier do smaku

Dodatkowo
maka do oprószenia gołąbków
olej do obsmażenia


Ryż gotuje w osolonym wrzątku, przez  8 minut ( nie dłużej)- odcedzam i studzę.
Kapustę bardzo drobno szatkuje, zalewam wodą, tak by była lekko zakryta, solę i dodaje kminek- doprowadzam do wrzenia i gotuje na małym ogniu 10 minut- odcedzam i studzę.


Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na złoty kolor- studzę.
Do mięsa dodaje wszystkie składniki i przyprawy- wyrabiam ręką masę, tak długo, aż wszystko  się połączy.

Nabieram łyżką porcję, formuje tak jak mielone, oprószam mąką i obsmażam krótko na gorącym oleju.


Sos:
Masło rozpuszczam, posypuje mąka i robię zasmażkę, mieszając, żeby nie zrobiły  się grudki wlewam zimny wywar lub wodę.
Mieszam do zagotowania, dodaje sos i  koncentrat pomidorowy, doprawiam do smaku i chwilę gotuje.
Na koniec dodaje śmietanę, zalewam gołąbki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na 40 -45 minut.

Smacznego:)

31 komentarzy:

  1. Lubię takie szybkie i smaczne gołębie :) Taka wersja jest w sam raz dla mnie.
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka wersja i nam smakuję, ale tradycyjne też bardzo lubimy:)

      Usuń
  2. Znakomity sposób na takie danie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super propozycja :-) też takie robię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie klopsiki z kapustą to nasze wspomnienia z dzieciństwa :D Zawsze jako dzieciaki lubiłyśmy je najbardziej :P Oj, ale byśmy sobie po takim jednym zjadły z ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie zawsze robiło sie tradycyjne- ta wersja to niestety wymóg tempa życia, ale też bardzo smaczna:)

      Usuń
    2. Szczerze, to nam nawet bardziej ta wersja smakowała :)

      Usuń
  5. Kiedyś zrobiłam podobne "niby gołąbki" ale u mnie się nie przyjęły. Potem nie ponawiałam próby ich zrobienia. Kto wie, może dzisiaj inaczej by smakowały... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu u mnie M też na początku narzekał, ze jakieś inne ( dziwne) ale teraz już zajada:)

      Usuń
  6. U mnie nie zdały egzaminu, więc nie robię :) Ale Twoje zachęcają do spróbowania, kto wie, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko jak już pisałam wyżej, u mnie na początku też narzekali, teraz jak robie zamiennie z tradycyjnymi to zjadają:)

      Usuń
  7. Bardzo czesto takie robie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. słyszałam ale nigdy takowych nie robiłam,
    ale wydaja mi się tak samo pracochłonne jak tradycyjne
    ja tam po prostu zawijam mielone w surową pekinkę upycham kolanem w garze i po 20 min duszenia mam gołąbki! :-)

    to wersja dla "niemających czasu" ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko u mnie niestety cała pekinka ląduje w koszu- tej wersji właśnie nie lubią
      Ale przepis rzeczywiście szybki:)

      Usuń
  9. u mnie gołąbki to zawsze w kapuście lądują, a tutaj taka szybka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo w kapuście są najlepsze, ale i ta wersja jest bardzo smaczna:)

      Usuń
  10. Ale sprytne... ze schowaną kapustą... muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gołąbki w szybszej wersji tez bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też - ciut mniej pracy i smak nieco inny, przynajmniej sie nie znudzą:)

      Usuń
  12. Lubię taką wersję gołąbków, choć tradycyjne smakują o niebo lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam sie- tradycyjne są o wiele smaczniejsze, ale i te mają swoje miejsce w moim menu:)

      Usuń
  13. Z kapucha w środku pycha, sama bym zjadła trzy sztuki i pyszny sosik do tego . Mniam aż chce się jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam je, a tak dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie:) Masz świetne przepisy, takie domowe, proste i pyszne, obserwuję i będę wpadać, dziękuję za wizytę u mnie i zapraszam częściej, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cie Natalko i ciesze się bardzo:)
      Bardzo chętnie będę wpadała bo i Twoje przepisy są bardzo ciekawe:)

      Usuń
  15. Znam, znam taką wersję, jest rzeczywiście smaczna, a przy tym prosta, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam cię Renatko:)
    Własnie próbuję je zrobic;) ale chyba w składzie jest ryż a nie makaron.
    Miałam na nie ochotę od dawna, ale nie wiedziałam jak sie za nie zabrać. Dzięki:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu ryż, masz racje:)
      już poprawiłam,
      buziaki

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)