Jest jeszcze jedna zaleta- dzieci zjadają kapustę, co w przypadku tych zawijanych już jest różnie.
Polecam :)
Składniki:
600g mięsa łopatki mielonej
100g suchego ryżu
500g białej kapusty
2 jajka
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Sos pomidorowy
0,75 ml wywaru warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
0,33 ml soku pomidorowego z bazylią
2 łyżki mąki
50g masła
3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz i cukier do smaku
Dodatkowo
maka do oprószenia gołąbków
olej do obsmażenia
Ryż gotuje w osolonym wrzątku, przez 8 minut ( nie dłużej)- odcedzam i studzę.
Kapustę bardzo drobno szatkuje, zalewam wodą, tak by była lekko zakryta, solę i dodaje kminek- doprowadzam do wrzenia i gotuje na małym ogniu 10 minut- odcedzam i studzę.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na złoty kolor- studzę.
Do mięsa dodaje wszystkie składniki i przyprawy- wyrabiam ręką masę, tak długo, aż wszystko się połączy.
Nabieram łyżką porcję, formuje tak jak mielone, oprószam mąką i obsmażam krótko na gorącym oleju.
Sos:
Masło rozpuszczam, posypuje mąka i robię zasmażkę, mieszając, żeby nie zrobiły się grudki wlewam zimny wywar lub wodę.
Mieszam do zagotowania, dodaje sos i koncentrat pomidorowy, doprawiam do smaku i chwilę gotuje.
Na koniec dodaje śmietanę, zalewam gołąbki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na 40 -45 minut.
Smacznego:)
Lubię takie szybkie i smaczne gołębie :) Taka wersja jest w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
taka wersja i nam smakuję, ale tradycyjne też bardzo lubimy:)
UsuńZnakomity sposób na takie danie;)
OdpowiedzUsuńdzieki :)
UsuńSuper propozycja :-) też takie robię.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie klopsiki z kapustą to nasze wspomnienia z dzieciństwa :D Zawsze jako dzieciaki lubiłyśmy je najbardziej :P Oj, ale byśmy sobie po takim jednym zjadły z ochotą :)
OdpowiedzUsuńu mnie zawsze robiło sie tradycyjne- ta wersja to niestety wymóg tempa życia, ale też bardzo smaczna:)
UsuńSzczerze, to nam nawet bardziej ta wersja smakowała :)
UsuńKiedyś zrobiłam podobne "niby gołąbki" ale u mnie się nie przyjęły. Potem nie ponawiałam próby ich zrobienia. Kto wie, może dzisiaj inaczej by smakowały... :)
OdpowiedzUsuńKrysiu u mnie M też na początku narzekał, ze jakieś inne ( dziwne) ale teraz już zajada:)
UsuńU mnie nie zdały egzaminu, więc nie robię :) Ale Twoje zachęcają do spróbowania, kto wie, może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBeatko jak już pisałam wyżej, u mnie na początku też narzekali, teraz jak robie zamiennie z tradycyjnymi to zjadają:)
UsuńBardzo czesto takie robie ;)
OdpowiedzUsuńsłyszałam ale nigdy takowych nie robiłam,
OdpowiedzUsuńale wydaja mi się tak samo pracochłonne jak tradycyjne
ja tam po prostu zawijam mielone w surową pekinkę upycham kolanem w garze i po 20 min duszenia mam gołąbki! :-)
to wersja dla "niemających czasu" ;-D
Dorotko u mnie niestety cała pekinka ląduje w koszu- tej wersji właśnie nie lubią
UsuńAle przepis rzeczywiście szybki:)
u mnie gołąbki to zawsze w kapuście lądują, a tutaj taka szybka wersja :)
OdpowiedzUsuńbo w kapuście są najlepsze, ale i ta wersja jest bardzo smaczna:)
UsuńAle sprytne... ze schowaną kapustą... muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie:)
UsuńGołąbki w szybszej wersji tez bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńja też - ciut mniej pracy i smak nieco inny, przynajmniej sie nie znudzą:)
UsuńLubię taką wersję gołąbków, choć tradycyjne smakują o niebo lepiej :D
OdpowiedzUsuńzgadzam sie- tradycyjne są o wiele smaczniejsze, ale i te mają swoje miejsce w moim menu:)
UsuńZ kapucha w środku pycha, sama bym zjadła trzy sztuki i pyszny sosik do tego . Mniam aż chce się jeść :-)
OdpowiedzUsuńMadziu ja w tej chwili też:)
UsuńUwielbiam je, a tak dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie:) Masz świetne przepisy, takie domowe, proste i pyszne, obserwuję i będę wpadać, dziękuję za wizytę u mnie i zapraszam częściej, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam Cie Natalko i ciesze się bardzo:)
UsuńBardzo chętnie będę wpadała bo i Twoje przepisy są bardzo ciekawe:)
Znam, znam taką wersję, jest rzeczywiście smaczna, a przy tym prosta, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam cię Renatko:)
OdpowiedzUsuńWłasnie próbuję je zrobic;) ale chyba w składzie jest ryż a nie makaron.
Miałam na nie ochotę od dawna, ale nie wiedziałam jak sie za nie zabrać. Dzięki:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Joasiu ryż, masz racje:)
Usuńjuż poprawiłam,
buziaki