Schab ma to do siebie, ze smakuje zawsze i z różnymi dodatkami,
Dzisiaj proponuje pieczeń w lekkim sosie leśnym, choć ten leśny smak to tylko jałowiec i mąka grzybowa.
Tylko, albo aż jałowiec i grzyby, bo oba dodatki mają potężny smak i niekiedy łatwo jest zepsuć danie przez ich nadmierny dodatek, ale nie w tym przepisie.
Za jałowcem nie specjalnie przepadam, dlatego dałam go tylko tyle, ale podkręcił smak sosu genialnie.
Składniki:
1 kg schabu
Sos
1-1,5 l wywary warzywnego
2- 3 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 ziarenka jałowca ( jak kto lubi można więcej)
łyżka mąki grzybowej lub kilka suszonych
cebula- niekoniecznie
sól i pieprz
dodatkowo
olej do obsmażenia
mąka do oprószenia
Schab myje i czyszczę z włókien.
Lekko solę i oprószam zmielonym pieprzem, a następnie mąką.
Obsmażam ze wszystkich stron na gorącym oleju.
Mięso przekładam do rondla, podlewam wywarem, dodaje cebulę pokrojoną w kosteczkę, przyprawy i duszę do miękkości.
I tu podaje tylko przybliżony czas, bo dużo decyduje wysokość i jakość mięsa, ale duszę 30-35 minut w szybkowarze lub około 1 godziny w garnku.
Schab najlepiej przygotować wcześniej i pozwolić mu wystygnąć, dopiero potem kroić i dokończyć sos - mięso sie lepiej kroi i lepiej smakuje:)
Sos
Miksuję na gładko - jeżeli nie ma cebuli to można ominąć ten krok- zagotowuje
Śmietanę i mąkę bardzo dokładnie rozrabiam i wlewam do gorącego sosu.
Ciągle mieszam do zagotowania.
Wkładam mięso i pozostawiamy na chwilę do zagrzania, ale już nie gotujemy
Taka pieczeń idealnie komponuje się z kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty :)
Smacznego:)
Do tego micha sałatki ze świeżych warzyw i jesteśmy kupione :)
OdpowiedzUsuńbez misy sałatki czy surówki ani rusz- musi być :)
UsuńPyszny kawałek mięska :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Marzenko:)
UsuńJuż bym pojadła takie coś Buziaki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAgatko Tobie również życzę miłego dnia:)
UsuńPyszny przepis :) Wspaniała pieczeń :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJaka ładna szuka mięsa i do tego aromat grzybów. :) pyszności Reniuś już się wpraszam na porcyjkę :)))buziole
OdpowiedzUsuńEluniu wpraszaj się, a ja zapraszam:)
Usuńłaaa! ale pycha! Pieczeń robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńa! i chciałabym przypomnieć i serdecznie zachęcić do wzięcia udziału w moim konkursie czekoladowymi!
dziękuję:)
Usuńa o konkursie pamiętam i już coś tam wymyśliłam:)
Jejuś ale pyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
UsuńŚlinka mi leci od samego czytania. Ja już widzę kluski śląskie do tego... mniam, mniam. Reniu, sos zrobiłaś genialny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu- sos rzeczywiście wylizywali do czysta :D
UsuńJeśli schab to najchętniej w takim wydaniu!
OdpowiedzUsuńja mam kilka ulubionych :)
UsuńUwielbiam pieczeń właśnie z takimi sosami!! Pycha!!
OdpowiedzUsuńo tak, zdecydowanie, jak jest pieczeń to i sos musi być:)
UsuńSmaczne mięso, sos aromatyczny, doskonale pasuje do całego dania :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje:)
UsuńUlubione jedzenie zimowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
Ta nuta leśna mnie zachwyciła, sosik i mięsko pierwsza klasa. Ja już czuje jego smak :-)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńFajne mięsko, lubię takie z sosem :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Oj dałabym się skusić na bank !
OdpowiedzUsuńSmakowity kąsek, a z dodatkiem pysznych domowych klusek lub makaronu bajeczne danie :)
OdpowiedzUsuń