Robię go często i właściwie to nie wiem dlaczego nie było go na blogu do tej pory
Zrobić jest go bardzo prosto- właściwie robi się sam:) Gotowy zlewamy a buraki możemy zalać ponownie,
co prawda kolor nie jest już taki ciemny ale smak jest łagodniejszy i taki pije się łatwiej ( to podpowiedź dla tych co nie lubią zbyt kwaśnych pokarmów:)
Składniki:
1 kg buraków
około1 l wody
2 łyżki soli ( u mnie niejodowana kamienna)
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
Wodę zagotowuję z liściem laurowym, zielem angielskim i solą- studzę
Buraki bardzo dokąłdnie myję i cieniutko obieram ze skórki, kroję w dużą kstkę.
Przekładam do wyparzonego słoja, dodaję czosnek i zalewam wystudzoną wodą.
Słój przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciemne i ciepłe miejsce na 5-7 dni, ale codziennie mieszam zawartość słoika.
Ukiszony sok przelać do wyparzonych butelek i gotowe.
U mnie najdłużej wytrzymuje 3-4 dni i przechowuję w zimnej spiżarni, z lodówki jest zbyt zimny do picia:D
Jeżeli na górze zrobi sie biały kożuch to wystarczy sok przelać przez gęstą gazę lub płótno
Ale kiszony sok nie tylko do zupy dodaję, piję go regularnie,a pomaga wtedy gdy mamy problem z:
1/ anemią
2/ nadwagą, otyłością, bulimia- sok zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit, ale działa też w drugą stronę i pomaga gdy mamy
3/ problemem nabrania wagi, anoreksja
4/ występuje osłabienie organizmu, lęki
5/ trzęsą nam się ręce i przy drgawkach
6/ pomaga przy rzuceniu nałogów: palacze, alkoholicy i kawy ( no tego akurat nie rozumiem, bo jak kawa może być nałogiem? :)
7/ znakomity dla kobiet w ciąży-
buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego,
żelaza, magnezu, potasu, witaminy C
- problemy z krążeniem, sercem
- wrzody żołądka i inne podobne dolegliwości z przewodem
pokarmowym, np
łagodzi zgagę
Dlaczego warto jeszcze pić?
-
bo buraki są tanie i mega zdrowe – szczególnie
zimą i wiosną kiedy mamy sezon na warzywa
korzeniowe dostarczą nam więcej
witamin niż cytrusy i inne
egzotyczne owoce dostępne o tej porze roku
egzotyczne owoce dostępne o tej porze roku
-kiszonki to kopalnia witamin – kiszone
warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w
porównaniu do tych surowych/świeżych.
Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację,
Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację,
pamięć, a także korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry,
paznokci;
- sok ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność;
- jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego”
czyli kaca :)
- szklankę takiego soku łatwiej wypić niż
przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w
ciągu dnia zaliczoną :)
Lubię buraczki, są pyszne i zdrowe :-) będzie smakowity barszczyk :-)
OdpowiedzUsuńteż lubię Marzenko i to pod każdą postacią:)
UsuńBuraczki lubię pod każdą postacią :) buziole Reniuś :**
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:D
Usuńspokojności Eluś, pozdrawiam:)
Na barszcz wigilijny to już nie zdążę, ale ze względu na te cudowne właściwości po świętach ukiszę.
OdpowiedzUsuńUkiś koniecznie:) sama widzę po sobie, że działa:)
UsuńJakbym go jutro zrobiła będzie na wigilię dobry?
OdpowiedzUsuńWitaj:)
Usuńniestety do wigilii sie nie ukisi, raczej na drugi dzień świąt
Zawsze robię taki zakwas. Kiedyś muszę dać wpis. Dałam w "Radach, Poradach". Ale nie ma to jak uwieczni się jakąś fotką. A Ty Reniu widzę że jeszcze taką śliczną buteleczkę do tego znalazłaś :)
OdpowiedzUsuńbuteleczkę kupiłam jakiś czas temu i czekała na swoje 5 minut:)
UsuńReniu, ty jesteś Perfekcyjna Pani Domu,
OdpowiedzUsuńja już nawet z gotowania barszczyku się wyleczyłam i kupuję gotowiec...
ale sok z buraków robię w sokowirówce razem z marchewką i selerem, i potwierdzam jego prozdrowotne właściwości i również gorąco polecam
Wszelkiej Wesołości i Wielkiej Spokojności Ci życzę na te Świeta ( i nie tylko) :-DDD
perfekcyjna- też coś,
UsuńDorotko tylko bez epitetów proszę, bo perfekcyjna to nie byłam, nie jestem i mam nadzieję nigdy nie będę i zawsze będę mogła coś zmienić:D
A życzenia i Tobie przesyłam Wesołych Świąt kochana:)
Mój już też gotowy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOwszem o tym ze dodaje sie do barszczu slyszalam, ale o tym aby pic go na surowo nie. Bardzk przydatny wpis - domowe metody sa zawsze mile widziane i zdfowe ;-)
OdpowiedzUsuńAniu wypróbuj koniecznie.
UsuńSama piję - na anemie i trzęsące sie ręce działa na bank:)
Mój już czeka w lodówce :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Reniu ! :)
Bardzo dziękuję i Tobie również życzę Spokojnych i rodzinnych Świąt:)
UsuńKwaszony sok? Ulala.. to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam buraczki pod każdą postacią, dla mnie to bomba!:)
Piękny kolor :) ... Zdrowych , pogodnych świąt :)
OdpowiedzUsuńCudownych Świąt Bożego narodzenia, Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele. :)
OdpowiedzUsuńZakwas obowiązkowo musi być, tez taki robię. Nie ma jak domowy.Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*
OdpowiedzUsuńZakwasu jeszcze nie robiłam. Będę musiała wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńTaki domowy zakwas jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Szukałam dobrego przepisu na zakwas przed świętami, szkoda, że nie trafiłam wtedy tutaj. Tak czy siak, ostatnio zakochałam się w burakach i koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na parę zdrowych i dietetycznych przepisów :)
http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/
Witam. Czy na zanikowe zapalenie żołądka można pić taki zakwas? Czy sobie nim nie pogorszę?
OdpowiedzUsuńniestety nie mam pojęcia i nie doradzę:(
UsuńZaraz zrobię zakwas 😄👍
OdpowiedzUsuń