20 grudnia 2014

Zakwas buraczany

Barszcz to ulubiona zupa wielu, ale dla mnie barszcz musi być doprawiony kiszonym sokiem z buraków, zwanym też zakwasem
Robię go często i właściwie to nie wiem dlaczego nie było go na blogu do tej pory
Zrobić jest go bardzo prosto- właściwie robi się sam:) Gotowy zlewamy a buraki możemy zalać  ponownie,
co prawda kolor nie jest już taki ciemny ale smak jest łagodniejszy i taki pije się łatwiej ( to podpowiedź dla tych co nie lubią zbyt kwaśnych pokarmów:)



Składniki:

1 kg buraków
około1 l wody 
2 łyżki soli ( u mnie niejodowana kamienna)
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu


Wodę zagotowuję z liściem laurowym, zielem angielskim i solą-  studzę
Buraki bardzo dokąłdnie myję i cieniutko obieram ze skórki, kroję w dużą kstkę.


Przekładam do wyparzonego słoja, dodaję czosnek i zalewam wystudzoną wodą.
Słój przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciemne i ciepłe miejsce na 5-7 dni, ale codziennie mieszam zawartość słoika.
Ukiszony sok przelać do wyparzonych butelek i gotowe.
U mnie najdłużej wytrzymuje 3-4 dni i przechowuję w zimnej spiżarni, z lodówki jest zbyt zimny do picia:D
Jeżeli na górze zrobi sie biały kożuch to wystarczy sok przelać przez gęstą gazę lub płótno
 Ale kiszony sok nie tylko do zupy dodaję, piję go regularnie,a pomaga wtedy gdy mamy problem z:




1/  anemią
2/  nadwagą, otyłością, bulimia-  sok    zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit, ale działa też w drugą stronę i pomaga gdy mamy
3/  problemem nabrania wagi, anoreksja
4/  występuje osłabienie organizmu, lęki
5/  trzęsą nam  się ręce i przy drgawkach
6/   pomaga przy rzuceniu nałogów: palacze, alkoholicy i   kawy ( no tego akurat nie rozumiem, bo jak kawa może być nałogiem? :)
7/ znakomity dla kobiet w ciąży- buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C
- problemy z krążeniem, sercem
- wrzody żołądka i inne podobne dolegliwości z przewodem pokarmowym, np  łagodzi zgagę

Dlaczego warto jeszcze pić?



   -   bo buraki są tanie i mega zdrowe – szczególnie zimą i wiosną kiedy mamy sezon na  warzywa
       korzeniowe dostarczą nam więcej witamin niż cytrusy i inne
      egzotyczne owoce dostępne o tej porze   roku
-kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych.
 Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację,
pamięć, a także korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci;

        -   sok ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność; 
    - jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca :)
    -  szklankę takiego soku łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w
      ciągu dnia zaliczoną :)


29 komentarzy:

  1. Lubię buraczki, są pyszne i zdrowe :-) będzie smakowity barszczyk :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię Marzenko i to pod każdą postacią:)

      Usuń
  2. Buraczki lubię pod każdą postacią :) buziole Reniuś :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja:D
      spokojności Eluś, pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Na barszcz wigilijny to już nie zdążę, ale ze względu na te cudowne właściwości po świętach ukiszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ukiś koniecznie:) sama widzę po sobie, że działa:)

      Usuń
  4. Jakbym go jutro zrobiła będzie na wigilię dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:)
      niestety do wigilii sie nie ukisi, raczej na drugi dzień świąt

      Usuń
  5. Zawsze robię taki zakwas. Kiedyś muszę dać wpis. Dałam w "Radach, Poradach". Ale nie ma to jak uwieczni się jakąś fotką. A Ty Reniu widzę że jeszcze taką śliczną buteleczkę do tego znalazłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buteleczkę kupiłam jakiś czas temu i czekała na swoje 5 minut:)

      Usuń
  6. Reniu, ty jesteś Perfekcyjna Pani Domu,
    ja już nawet z gotowania barszczyku się wyleczyłam i kupuję gotowiec...

    ale sok z buraków robię w sokowirówce razem z marchewką i selerem, i potwierdzam jego prozdrowotne właściwości i również gorąco polecam

    Wszelkiej Wesołości i Wielkiej Spokojności Ci życzę na te Świeta ( i nie tylko) :-DDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. perfekcyjna- też coś,
      Dorotko tylko bez epitetów proszę, bo perfekcyjna to nie byłam, nie jestem i mam nadzieję nigdy nie będę i zawsze będę mogła coś zmienić:D
      A życzenia i Tobie przesyłam Wesołych Świąt kochana:)

      Usuń
  7. Owszem o tym ze dodaje sie do barszczu slyszalam, ale o tym aby pic go na surowo nie. Bardzk przydatny wpis - domowe metody sa zawsze mile widziane i zdfowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu wypróbuj koniecznie.
      Sama piję - na anemie i trzęsące sie ręce działa na bank:)

      Usuń
  8. Mój już czeka w lodówce :)
    Wesołych Świąt Reniu ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i Tobie również życzę Spokojnych i rodzinnych Świąt:)

      Usuń
  9. Kwaszony sok? Ulala.. to musi być dobre :)
    Ja uwielbiam buraczki pod każdą postacią, dla mnie to bomba!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny kolor :) ... Zdrowych , pogodnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownych Świąt Bożego narodzenia, Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zakwas obowiązkowo musi być, tez taki robię. Nie ma jak domowy.Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*

    OdpowiedzUsuń
  14. Zakwasu jeszcze nie robiłam. Będę musiała wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki domowy zakwas jest najlepszy :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Szukałam dobrego przepisu na zakwas przed świętami, szkoda, że nie trafiłam wtedy tutaj. Tak czy siak, ostatnio zakochałam się w burakach i koniecznie muszę spróbować.

    Zapraszam także do siebie na parę zdrowych i dietetycznych przepisów :)
    http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam. Czy na zanikowe zapalenie żołądka można pić taki zakwas? Czy sobie nim nie pogorszę?

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)