W bardzo podobny sposób robiłam bułeczki z cebulą, ale te bardzo przypadły do smaku mojej małej (bo ona cebuli nie lubi w żadnej postaci, no chyba że jest to syrop na przeziębienie:) i w przeciwieństwie do nich smak kalafiora jest wyczuwalny
Te cebulowe pokażę następnym razem, a teraz już przepis na 8-10 bułeczek, zależy jakiej wielkości chcemy bułeczki
Składniki:
500g mąki
20 g świeżych drożdży
125 ml letniej wody
125 ml letniego mleka
2 łyżki oleju lub roztopionego masła
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
180 g kalafiora
Zaczynam od kalafiora- dzielę na różyczki i gotuje w lekko osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzam i zostawiam do odparowania, zimny miksuje na papkę
Drożdże rozpuszczam z cukrem, dodaje łyżkę mąki ( z podanej porcji, nie dodatkowo) zalewam mlekiem i wodą- dokładnie mieszam żeby nie było grudek.
Odstawiam przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na minimum 20 minut.
Mąkę podgrzewam- ma być letnia/ciepła a nie gorąca.
Dodaje sól, olej lub masło, przygotowany kalafior i zaczyn.
Na początku można wyrabiać hakami miksera, ale później wyrabiam już ręcznie i to bardzo dokładnie przez około 10 minut.
Ciasto przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy już podwoi swoją objętość dzielę na 8-10 porcji.
Każdą porcje formuję w kuleczki i odstawiam ponownie na 15-10 minut.
Na koniec robię nacięcie ( można ominąć) i smaruje wodą lub mlekiem ( posmarowane lekiem lubią się przypalać)
Piekę w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 15 - 18 minut
I tutaj moja uwaga.
Spotkałam sie z przepisami gdzie temperatura pieczenia wynosi 220 st, mnie przy niej bułki zawsze się przypalały.
Czas pieczenia też zależy od piekarnika i pod koniec najlepiej sprawdzić pukając w spód bułki- upieczone mają głuchy pogłos.
Smacznego:)
Renatko bułeczki świetne, z tym kalafiorem to mnie zaskoczyłaś, jestem ciekawa jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńpysznie z lekką nutą kalafiora:) moja mała wcina na okrągło:)
UsuńReniuś bułeczki jak malowane, równe, kształtne i rumiane. :))) buziole
OdpowiedzUsuńDziękuję Eluś:)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńPrzemycenie kalafiora do bułek, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńteż mi się podoba, szczególnie gdy widzę jak mała je wcina:)
UsuńPiękne rumiane bułeczki:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym kalafiorem. Nie wpadłabym na to. Ale wierzę Ci na słowo, że pyszne, bo tak właśnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKrysiu dziękuję:) nam bardzo smakowały:)
Usuńświeże na śniadanie są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie:)
Usuńmmm... Twoje bułeczki wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńWyglądają wspaniale, świetnie wyrosły :) Pierwszy raz spotykam się z dodatkiem kalafiora... :)
OdpowiedzUsuńmyślałam,że to mój wymysł, ale podobno już ktoś gdzieś piekł chleb z kalafiorem:)
Usuńśniadaniowe, domowe pieczywko.. czego chcieć więcej?! :)
OdpowiedzUsuńdomowej wędlinki? i ogórka kiszonego:))
UsuńCiekawe bułeczki a wyglądają cudnie... takie rumiane i chrupiące.
OdpowiedzUsuńdziękuje za komentarz i odwiedziny:)
UsuńWoow, co za pomysł!
OdpowiedzUsuńdziwny no nie? ale bułki były pyszne:)
Usuńwyglądają cudownie !
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńTo ja jedną porywam bułę z kalafiorem. Takie cuda małe na śniadanie. Super to wykombinowałaś :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMadziu dziękuję i częstuj sie:)
UsuńŚwietnie wyglądają i bardzo fajny pomysł z tym kalafiorem ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
Usuńmniam :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW sobotę zrobię bo dodatek kalafiora niezwykle mnie intryguje. Czy jeśli zamiast mleka użyję wody to jakos drastycznie wpłynie na jakość bułeczek? :)
OdpowiedzUsuńNie, mleko można zastąpić spokojnie wodą:) tylko smak kalafiora będzie wyrazistszy, bo mleko jednak trochę łagodzi:) i koniecznie napisz czy smakowały:)
UsuńJakie piękne i kształtne, ja piekłam dzisiaj paprykowe. Ale nie takie piękne jak twoje :-)Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńMadziu na pewno są piękne i smaczne:) ale dziękuję serdecznie:)
Usuńja ostatnio piekłam ale bez drożdzy :)
OdpowiedzUsuńMatko!!! CUDOWNE! Ja najbardziej zazdroszczę tego aromatu w kuchni! Ba, w całym domu.
OdpowiedzUsuńPrześliczne bułeczki! Idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
bardzo zgrabne! takie domowe pieczywo to prawdziwy skarb
OdpowiedzUsuń