Trochę pracy jest przy trybowaniu kurczaka, ale smak i zadowolone miny biesiadników rekompensują wszystko:)
Roladę można podać na ciepło i na zimno.
Trybowanie jest dość trudne, ale wystarczy trochę cierpliwości i wprawy
Jak to zrobić? są w sieci filmy i najlepiej je sobie pooglądać, dlatego ja nie robię żadnego instruktarzu.
Ja dodatkowo oddzielam skórę z połowy kurczaka ( pokazałam na zdjęciu) daje to dodatkową warstwę zabezpieczającą, a skóra nie znajduje sie w środku rolady.
Nie robię też żadnego wymyślnego farszu, dopełniłam go ogórkiem i papryką.
Jeżeli jednak ma być na zimno i cienko pokrojona to proponuje zrezygnować z ogórka
Składniki:
1 kurczak
1/2 pęczku natki pietruszki
1 duża cebula
100 g serka topionego o neutralnym smaku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki przyprawy- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1/2 litra mocnego wywaru warzywnego lub bulionu
Dodatkowo
1/4 papryki
3 ogórki- kiszone lub konserwowe
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam do zrumienienia na łyżce oleju.
Kurczak trybuję.
Oddzielam skórę z połowy kurczaka, mięso z okolic skrzydeł i udek wciągam do środka.
Wyrównuje ilość mięsa- tzn odkrawam mięso z piersi czy udek -część układam tam gdzie go nie ma lub jest za mało i posypuję przyprawa z suszonymi pomidorami
Resztę mielę razem z cebulą, dodaje sól i pieprz, poszatkowaną natkę pietruszki,serek topiony i dokładnie mieszam mikserem
Rozkładam na mięsie, od tej strony gdzie mamy oddzieloną skórę, pozostawiając kilka cm bez farszu
Układam paprykę i ogórki
Zwijam pomagając sobie skórą, ale nie zawijam jej do środka- daje to dodatkową warstwę zabezpieczającą,
Na koniec zawiązuję sznurkiem bawełnianym.
Roladę układam w rondlu, podlewam bulionem i posypuję przyprawami- suszonymi pomidorami, pieprzem i solą.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem, lub 200 stopni bez termoobiegu
Pod koniec sprawdzam jeszcze termometrem - jeżeli mięso w środku ma 72-75 stopni jest gotowe.
Wyciągam z piekarnika i sosu i odstawiam na 10 minut, żeby doszło.
Ściągam sznurek i kroję na centymetrowe plastry resztę pozostawiam do ostygnięcia.
Smacznego:)
Reniu, wiem że przy takim trybowaniu trzeba się trochę pomęczyć. Czasami mąż mnie wyręcza. Ufff.
OdpowiedzUsuńTwoja rolada jest świetna. Farszu nie żałowałaś. Do tego tak urozmaicony. Dla mnie bomba :)
Krysiu mój mi każe dzwonić po brata- chirurga:))
UsuńWygląda apetycznie! ;))
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
UsuńIleż w niej smacznych kąsków:)pięknie Ci się udała:)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś:) i polecam, bo rzeczywiście jest bardzo smaczna:)
UsuńAle cudna roladka :-) wygląda pysznie. Gratuluję, prawdziwe dzieło sztuki :-)
OdpowiedzUsuńMoże dzieło sztuki nie, ale bardzo Ci dziękuje Marzenko:)
UsuńFantastyczna, pełna smaków!
OdpowiedzUsuńdziekuję:))
UsuńReniu rolada wygląda fantastycznie :) Uwielbiam takie mięsa!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje:) na dodatkowo bardzo smakowała:))
Usuńwow.. bomba! :) kurka.. może i się pokuszę ;)
OdpowiedzUsuńKurka tu jest w roli głównej:) hihi
UsuńWygląda apetycznie :):)
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
UsuńŚwietne mięsko, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i polecam:)
UsuńPyszna rolada.
OdpowiedzUsuńbardzo nam smakowała:) dzięki:)
Usuńna i przepadłam w weekend luzuję kurkę:)
OdpowiedzUsuńZainspirować? bardzo sie cieszę i czekam na publikację:)
Usuńdla chcącego nic trudnego !
OdpowiedzUsuńprzepis bardzo fajny, chętnie wypróbuję !
www.filizanka-smakow.blogspot.com
najprostrze chyba też nie, ale warto sie trochę pomęczyć, a z każdym nastopnym kurakiem będzie lepiej
UsuńZnaczy, "wyluzowany kurczak" z farszem w środku, ale zrobiłam się głodna... a jak przy Tobie polubię kuchnię to będzie już - jak mawiał Popiołek- koniec świata....
OdpowiedzUsuńnie koniec świata, tylko następna świetna przygoda:)
UsuńZgadzam się z Tobą Reniu...trybowanie to trochę zabawy, ale całość świetna i warta zachodu. U mnie zawsze z mięsem i pieczarkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzdecydowanie warta:) miłego weekendu Eluś:)
UsuńWygląda apetycznie, choć coś mi się wydaje, że to niełatwe danie.
OdpowiedzUsuńNie powiem, żeby było łatwe, ale są też trudniejsze:)
UsuńWygląda ekstra , na pewno super smakowała :) pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńdzięki i również pozdrawiam:)
UsuńTo wygląda jak dzieło sztuki! Założę się, że choć trudno już pobić efekt wizualny, to smakom by się to udało! :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Myślę że lepiej smakuje; ale dziękuje:)
UsuńNie umiem trybować ale rolada wyszła ci pierwsza klasa. Farsz jest wspaniały.
OdpowiedzUsuńtrybowanie nie jest bardzo trudne:) dzięki Madziu:)
Usuń