Inspiracją była pizza trzy sery- bardzo ją lubię i choć farsz i ciasto na babeczki jest mocno zmienione to smak serowy jest mocno wyczuwalny, a oto mi chodziło:)
Reszta to już taki mój dodatek i sposób na przemycenie warzyw, ale spokojnie można ominąć.
Babeczki najlepiej smakuję na ciepło i można je podać jako zakąskę z białym winem.
Mimo dodania gorgonzoli babeczki są delikatne, a jej smak jest niewyczuwalny.
Składniki ma 12 babeczek
Ciasto:
150g żółtego sera
150 g zimnego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kefiru
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
1/3 płaskiej łyżeczki imbiru suszonego
1/4 płaskiej łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
2 żółtka
Farsz:
100 g sera zółtego
30 g gorgonzoli
6 kuleczek mini mozzarelli
3 jajka
4 łyżki smietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1/4 płaska łyżeczka suszonego czosnku
1 duża marchewka
1 ogórek szklarniowy lub cukinia
1-2 plasterki szynki prosciutto
Ciasto:
Masło najlepiej włożyć do zamrażalki na 15- 20 minut i zetrzeć na dużych oczkach tarki do warzyw.
Ser ścieramy na małych oczkach.
Wszystkie składniki ciasta szybko wyrabiamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Rozwałkowujemy na 4 milimetrową grubość, wykrawamy i układamy w blaszce do muffinów.
Nakładamy farsz.
Farsz:
Szynkę kroimy w paseczki, mozzarelle na pół.
Marchewkę obieramy i gotujemy 12-15 minut- podczas pieczenia już raczej nie zmięknie.
Kroimy razem z ogórkiem na plasterki lub korzystamy z temperówki do warzyw.
Ser żółty i gorgonzola ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw.
Dodajemy śmietanę, przyprawy i natkę pietruszki.
Wlewamy porcję farszu do przygotowanego ciasta 1/2 wysokości, wkładamy zwiniętą marchewkę z ogórkiem, uzupełniamy farszem serowym ( nie do samej krawędzi)
Na górę układamy po paseczku szynki i połówce mozzarelli.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 minut.
Smacznego:)
ojej jak smakowicie :) mniam
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną
buziaki
Proszę, częstuj sie:)
Usuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńNie dosyć,że piękne,to jeszcze smaczne!
OdpowiedzUsuńOj tak, smaczne były:)
UsuńNo i znów Reniu fantastycznie i smacznie namieszałaś. Narobiłaś mi smaku na taką babeczkę :) I to bardzo :)
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu:)
UsuńTakich babeczek jeszcze nie jadłam! Wyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
OdpowiedzUsuńReniu...pięknie, smacznie i wytwornie. Szalejesz moja droga. :)
OdpowiedzUsuńEluś wiosna nastała to mnie nosi:)
UsuńCudne te baby, fajne warstwy powstały, fajna deseczka. Tworzy klimat. Szalejesz na całego :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu:)
UsuńWspaniale wyglądają, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńWspaniałe te babeczki, uwielbiam takie seroweee :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dzięki:)
Usuń