z szynkowara- przepis dostałam od znajomej ale gotowy podczas cienkiego krojenia lekko się sypie- poza tym jest pyszna i z warzywami.
Według Christophera jeżeli posypię schab suchą żelatyna i nie dodam do farszu wody to mięso nie powinno się sypać:) Ja mam zamiar sprawdzić, a Wy zdecydujcie sami
składniki:
1kg schabu
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 papryki pasteryzowanej
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki pektosoli- do natarcia
1 łyżeczka pektosoli -do farszu
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka przyprawy - suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
2 łyżeczki żelatyny
Schab rozcinam na bardzo długi płat i nacieram z obu stron 2 łyżkami pektosoli -wkładam do woreczka i odstawiam do lodówki na 24 godziny.
Przygotowuję farsz:
Mięso z kurczaka mielimy, paprykę i ogórka kroję w kosteczkę i dodaję do mięsa.
Dodaję też przyprawy z żelatyną i 2 łyżkami wody.
Mieszam ręcznie około 5 minut-aż mięso zrobi się lepkie.
Nakładam warsz- cienką warstwą,pozostawiając jedynie 3-4 cm na końcu
Zwijamy w rulon- od cienkiego końca z farszem ( na zdjęciu od lewej strony)
Ponownie przekładam do woreczka i wkładam do szynkowara.
Całość parzę w temperaturze 80-85 st przez 1 godzinę i 15 minut.
Szynkowar przekładam do zimnej wody i szybko studzę.
Zimny wkładam do lodówki na 12 godzin
Smacznego!!
taka kanapeczke bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam w wolnej chwilina pieroga do mnie :)
Dzięki Paula:) a na pierożka już zerknęłam:) pycha!
UsuńReniuś aż zgłodniałam...jak ten schab świetnie wygląda :) daj kawałeczek :)))
OdpowiedzUsuńA widzę ruszyłaś w plener na trawkę :)
Eluś częstuj się:)
OdpowiedzUsuńtrawka zaczęła się zielenić- aż grzech jej nie podeptać:)
Bardzo apetyczne i kolorowo.Jak rozłożysz farsz na schabie posyp go suchą żelatyną i dopiero zwiń,bez dodatku wody.Farsz nie powinnien się rozsypywać.
OdpowiedzUsuńChris bardzo dziękuję za podpowiedź- wykorzystam następnym razem:)
UsuńIdealny obiad na jakieś większe Święto ;)
OdpowiedzUsuńNa obiad proponuje upiec w piekarniku ( w rękawie:)
UsuńPyszny schabik.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale smakowitości, mniam :D
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńdomowy schab... aj dużo dała za niego :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepis już świąteczny i bardzo kuszący :) Pyszności !!! Pozdrawiam Reniu :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i również pozdrawiam Beatko:)
UsuńPięknie wygląda. Niestety szynkowara nie mam. Mogłabym też zrobić coś takiego pysznego :)
OdpowiedzUsuńKrysiu nie będę namawiała, ale ja jestem bardzo zadowolona z zakupu :)
UsuńWygląda zjawiskowo. Chyba będę musiała zainteresować się szynkowarami, narobiłaś mi smaka na takie cudeńka >)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńŚwietny jest taki schab, idealny na Święta :)
OdpowiedzUsuńMadziu nie tylko na święta:)
Usuństrasznie lubie tak podane schaby, osobiście jeszcze się za nie nie brałam, ale są mega! :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńW sam raz na drugie śniadanko :) Mniam!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się wkładka, a schabik taki domowy mniam.
OdpowiedzUsuń